Η αξιοπιστία του χρονοδιαγράμματος, μεταφοράς containers των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων  μειώθηκε το 2021 στο 35,8% στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών από 63,9% το 2020 και από 78,0% το 2019. Επίσης η μέση καθυστέρηση για όλες τις αφίξεις πλοίων σημείωσε μεγάλη αύξηση το 2021, και ξεπέρασε το όριο των 4 ημερών για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Sea-Intelligence η αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, καθώς και άλλα γεγονότα, όπως το προσωρινό κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ τον περασμένο Μάρτιο, οδήγησε την αξιοπιστία της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Καμία από τις κορυφαίες 14 μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων- liners δεν κατέγραψε αξιοπιστία χρονοδιαγράμματος άνω του 50% το 2021.

Στο μεταξύ η τελευταία έκδοση του Xeneta Shipping Index (XSI) Public Indices Report  έδειξε μια μείωση κατά 3,6% των ναύλων σε μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, η ανάλυση της πλατφόρμας πληροφοριών, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα που προέρχονται από ένα πλήθος εταιρειών τακτικών γραμμών έδειξε τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των τιμών, μετά από μια εκπληκτική συνεχή αύξηση 14 μηνών.

Ωστόσο, παρά την πτώση, οι ναύλοι εξακολουθούν να είναι ψηλότεροι κατά 98,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Xeneta.

«Η αλυσίδα logistics παραμένει πιεσμένη με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, τη συμφόρηση των λιμανιών, την έλλειψη εξοπλισμού και τη συνεχιζόμενη πανδημία να επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές», σχολίασε ο Patrik Berglund, Διευθύνων Σύμβουλος της Xeneta με έδρα το Όσλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα