Ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια τα κέρδη της Danaos, της ναυτιλιακής εταιρεία του Γιάννη Κούστα, χάρη και στην τοποθέτησή της σε μετοχές μιας άλλης ναυτιλιακής εταιρείας της ΖΙΜ.

Η πολύ καλή πορεία της ναυτιλιακής αγοράς των containers είχε θετικές επιπτώσεις τόσο στα λειτουργικά όσο και τα κέρδη εξ επενδύσεων της Danaos.

Αναλυτικότερα για το σύνολο της χρήσης 2021 η Danaos κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,052 δισ. δολάρια έναντι καθαρών κερδών 153,6 εκατομμυρίων δολαρίων τη χρήση 2020.

Τα κέρδη του 2021 περιλαμβάνουν συνολικά κέρδη από την επένδυση της εταιρείας sτη ΖΙΜ ύψους 572,1 εκατομμυρίων δολαρίων, 64,1 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά της εταιρείας Gemini και 111,6 εκατομμύρια δολάρια από την εξόφληση του χρέους. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Danaos (εξαιρουμένων δηλαδή λογιστικών κερδών και εκτάκτων αποτελεσμάτων) ανήλθαν στα 362,25 εκατ. δολάρια έναντι 170,888 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Κούστας  σχολίασε ότι «το 2021 ήταν εκπληκτικό για ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ακόμη περισσότερο για τη Danaos.

Το στοιχείο του κινδύνου που κυριαρχούσε την προηγούμενη δεκαετία έχει εξαφανιστεί εντελώς. Οι μακροπρόθεσμες ναυλώσεις γίνονται επίσης ο κανόνας. Επίσης οι εταιρείες τακτικών γραμμών στοχεύουν στην επέκτασή τους στον τομέα των χερσαίων/αεροπορικών μεταφορών και των logistics σε μια κατεύθυνση καθετοποίησης των εργασιών τους.

Επιπλέον λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τα μελλοντικά πρότυπα πρόωσης πλοίων, έχει τεθεί  ένα όριο στις παραγγελίες νεότευκτων ενώ και  η γερμανική ναυτιλιακή αγορά των KG, η οποία ήταν υπεύθυνη για το 70% των παραγγελιών κατά την τελευταία ναυπηγική άνθηση, δεν υπάρχει σήμερα. Το μέλλον είναι λαμπρό και η Danaos βρίσκεται σε καλή θέση να επωφεληθεί από αυτό και να συνεχίσει να επιβραβεύει τους μετόχους της» .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία