Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» και η βράβευση των καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Εργοστάσιο της εταιρείας στο Νέο Φάληρο, την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση . Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Αλεξάνδρα Σδούκου.  Από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης και στελέχη της εταιρείας.

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, οι προσκεκλημένοι προσήλθαν στον εκθεσιακό χώρο για να δουν από κοντά τα 32 έργα που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, καθώς και τα πέντε κορυφαία έργα που βραβεύτηκαν από την Κριτική Επιτροπή.

Πρόκειται για την κορύφωση μιας ακόμη πρωτοβουλίας της ΔΕΗ, που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης μεταξύ της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την τέχνη και τον πολιτισμό. Συγκεκριμένα, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας μέσω του οποίου αναδείχθηκαν έργα τέχνης που άντλησαν έμπνευση από τις εγκαταστάσεις, την πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά της ΔΕΗ και από το ευρύτερο εθνικό έργο που έχει επιτελέσει καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της. Η επιλογή του Ιστορικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για έναν συμβολικό χώρο που κρύβει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Από τα εκατοντάδες έργα που αρχικά υποβλήθηκαν, συνολικά προκρίθηκαν ως εκθέματα 32 έργα τέχνης που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών όπως: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, design, animation films, ηχητικές δημιουργίες, performance art κ.α. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των πέντε μεγάλων νικητών του διαγωνισμού. Τα έργα επιλέχθηκαν από έμπειρη κριτική επιτροπή επτά καταξιωμένων προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού και πολιτισμικού χώρου, ενώ τη  διοργάνωση της έκθεσης επιμελήθηκε η κ. Κατερίνα Κοσκινά.

Τα βραβεία

Οι βραβευθέντες των έργων έλαβαν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους €20.000:

1ο Βραβείο: Βασιλική Λεγάκη –  «Περιστροφές»  (Ηχητική Εγκατάσταση) – €8.000

2ο Βραβείο: Παναγιώτης Βορριάς – «Προσπάθησε να μην πατήσεις τη γραμμή» (Εγκατάσταση Σωλήνες Νέον) – €5.000

3ο Βραβείο: Έφη Σπύρου – «Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα» (Βελούδο, Ανακλαστικές Ταινίες) – €3.000

4ο Βραβείο: Απόστολος Μητρόπουλος – «Expressing Electricity» (Επίτοιχη Εγκατάσταση) – €2.000

5ο Βραβείο: Δημήτρης Τράγκας – «Αστερισμός του Κεραυνού» (Πίνακας) – €2.000

Στον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης και της τελετής βράβευσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Καρακούσης, μεταξύ άλλων, τόνισε τη διαχρονική σχέση της ΔΕΗ με την τέχνη και δεσμεύτηκε για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών της εταιρείας που στόχο θα έχουν να προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Για  εμάς στη ΔΕΗ, η ιστορία μας είναι ο οδηγός μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πορεία, η εξέλιξη και όσα πρεσβεύουμε μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να θαυμάσει από κοντά τα έργα που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, και δεσμευόμαστε ότι η πρωτοβουλία ‘Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη’ αποτελεί μόνο την αρχή από μία σειρά αντίστοιχων πρωτοβουλιών που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα».

Η  κ. Κατερίνα Κοσκινά που επιμελήθηκε τη διοργάνωση της έκθεσης, στην παρέμβασή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα 32 έργα που επελέγησαν και παρουσιάζονται εδώ, προέρχονται από διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης δημιουργίας: τη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη γλυπτική, το design, τα animation films, τις ηχητικές συνθέσεις, τη ψηφιακή τέχνη και την performance. Τα έργα αυτά συνδιαλέγονται με τα παλιά μηχανήματα και το φυσικό ή το ‘εργοστασιακό’ φως των χώρων στο εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο του Νέου Φαλήρου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν ζητά συγγνώμη η Βρετανία – Προκλητικό άρθρο του Policy Exchange
Plus |

«Δεν απολογούμαστε για τίποτα» - Προκλητικό άρθρο από τη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η εφημερίδα Daily Mail γράφει ότι διερευνάται από τον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου το ενδεχόμενο επιστροφής των 2.500 ετών γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής».