Η επιθυμία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου να αποκτήσει την ΙΟΝ μετρά πολλά χρόνια, ακόμη και πριν φύγει από τη ζωή ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων σοκολατοβιομηχανίας.

Σήμερα, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Τίνα Κωτσιοπούλου, η ανηψιά του Ι. Κωτσιόπουλου και επικεφαλής της εταιρείας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, με τον γνωστό επιχειρηματία να είναι πλέον κοντά στην απόκτηση της σοκολατοβιομηχανίας.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση περί εξαγοράς της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε. με έδρα τη Λάρισα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επανέρχεται πιο δυναμικά προσηλωμένος στο στόχο του για τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου τροφίμων, με παρουσία σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, με σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, αλλά και με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί με επιτυχία το deal, το χαρτοφυλάκιό του ισχυροποιείται περαιτέρω.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες

Την απόκτηση της ΙΟΝ είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν, πέραν των πολυεθνικών, όπως Nestle, και εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν και συγκεκριμένα η Vivartia. Κύκλοι της αγοράς έλεγαν τότε ότι πρωτεργάτης ήταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ωστόσο κανείς δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Εξαίρεση αποτελεί η δεκαετία 1988-1998, που η ελληνικότητά της υπέστη «πλήγμα», όταν το 24,5% των μετοχών της, το οποίο βρισκόταν εκτός ελέγχου των δύο ιδιοκτητών, πουλήθηκε στην Kraft Jacobs Suchard. Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος επανάκτησε τον έλεγχο της βιομηχανίας του και περιχαρής δήλωνε παντού πως «τώρα είναι που δεν πουλάω με τίποτα».

Πωλήσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ

Το 2020 ο τζίρος της ΙΟΝ διαμορφώθηκε στα 118,91 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 11,70 εκατ. ευρώ, από τα 14,27 εκατ. ευρώ το 2019.

Την ίδια χρονιά η βιομηχανία απασχολούσε 931 εργαζόμενους. Εκτός από ισχυρό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σημαντικές είναι και οι εξαγωγές της σε: Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Συρία και Τυνησία. Να σημειωθεί ότι από εξαγωγές προήλθαν πωλήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για το 2020, από 11,18 εκατ. ευρώ το 2019.

Η ΙΟΝ διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η εταιρεία διατηρεί και παραγωγική μονάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η συγκεκριμένη θυγατρική ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στη ρωσική αγορά, ενώ παράγει και προϊόντα Nucrema.

Ίον το εύοσμον και η ωδή σε μια… σοκολάτα

Γλυκαίνοντας τη σύγχρονη βιομηχανική ελληνική ιστορία, η ΙΟΝ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ιδρύεται το 1930, όταν μία παρέα φίλων που ανοίγουν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στην τότε Κοινότητα του Νέου Φαλήρου.

Στην ίδια έδρα από την ίδρυσή της, η εταιρεία παίρνει το όνομά της από το πολύ γνωστό αρωματικό λουλούδι «ίον το εύοσμον» – κοινώς ο μενεξές – και η φιλοδοξία των μετόχων της ήταν να γίνουν αναγνωρισμένοι σοκολατοποιοί!

Πέντε χρόνια μετά, η ΙΟΝ ενώθηκε με τη βιομηχανία παραγωγής καραμέλας και ζαχαρωδών προϊόντων NASKO, την οποία είχαν οι επιχειρηματίες Νασιόπουλος και Κωτσιόπουλος.

Ωστόσο τα θεμέλια του σημερινού επιχειρηματικού βεληνεκούς της ΙΟΝ ως μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, μπαίνουν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1947 λανσάρεται η σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου, η περίφημη «πρώτη σου αγάπη και παντοτινή», που εξακολουθεί να κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά.

Με το γενικό σύνθημα «σαν να ήταν η πρώτη σου φορά» η ΙΟΝ συνεχίζει την πορεία της και τη δεκαετία του 1950, η οποία θα αναδειχθεί σταθμός για την σοκολατοβιομηχανία.

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο ανιψιός του Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου, και θα επηρεάσει την ουσιαστικά τη μετέπειτα πορεία της ΙΟΝ.

Με τον στενό του φίλου Γιώργο Καρκαζή ιδρύει το 1956 την εμπορική εταιρεία «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι», η οποία έχει ως αντικείμενό της τη διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ. Και βάζει το πρώτο λιθαράκι για την οικοδόμηση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματός της στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Λίγο αργότερα η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία NASKO και σταδιακά επεκτείνεται και σε νέους κλάδους ζαχαρωδών και σοκολατοειδών, όπως στις γκοφρέτες, τις σοκοπάστες και τα κρουασάν.

Το 1975 η ΙΟΝ δημιουργεί στην Άρτα εργοστάσιο παραγωγής γκοφρέτας του οποίου το 1994 διευρύνει την παραγωγική του δυνατότητα και στον κλάδο των κρουασάν.

Το 1976 η ΙΟΝ δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι με ένα ολόκληρο φουντούκι, τη «Noisetta». Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο σοκολατάκι της αγοράς που παραμένει μέχρι σήμερα στις κορυφαίες θέσεις στην κατηγορία.

Το 1977 λανσάρεται στην ελληνική αγορά η «Σοκοφρέτα» της ΙΟΝ και γρήγορα γίνεται η πιο αγαπημένη γκοφρέτα στην Ελλάδα. Το 1986 η ΙΟΝ δημιουργεί την πρώτη τετράγωνη ελληνική σοκολάτα, με πλούσια γκάμα νέων γεύσεων και σε συσκευασία με εύκολο άνοιγμα, την «Break».

Στα τέλη της δεκαετία του 1990 η ΙΟΝ απέκτησε την εταιρεία ΙΝΤΕΡΙΑ Α.Ε., που παράγει το γνωστό προϊόν NUCREMA και τη σοκολατοποιία Mabel, που εξειδικεύεται κυρίως σε εποχιακά/εορταστικά σοκολατοειδή και ζαχαρώδη προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.