Έξι χώρες της βόρειας, κεντρικής και νότιας Αφρικής επελέγησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να λάβουν την τεχνογνωσία που απαιτείται ώστε να παράγουν στο έδαφός τους εμβόλια mRNA.
Πρόκειται για τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και την Τυνησία. Πλέον η αφρικανική ήπειρος, που δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19, θα μπορεί να παρασκευάσει εμβόλια στο έδαφός της με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊόύ, αλλά και άλλες ασθένειες.
«Η πανδημία covid-19 κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός ότι είναι επικίνδυνο και περιοριστικό να βασιζόμαστε σε μια χούφτα επιχειρήσεις για να μας παρέχουν παγκόσμια δημόσια αγαθά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις και να υπάρξει παγκόσμια υγειονομική κάλυψη είναι να αυξηθούν σημαντικά οι ικανότητες παρασκευής σε όλες τις περιοχές των προϊόντων υγείας που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν έχει σταματήσει να ζητά ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία και καταφέρεται συχνά εναντίον των πλούσιων χωρών που έχουν λάβει πολλές δόσεις για τις ίδιες, αφήνοντας την Αφρική χωρίς εμβόλια.
Τελετή για την ανακοίνωση μεταφοράς τεχνογνωσίας mRNA στην Αφρική αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.
Μια ήπειρος χωρίς εμβόλια
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την περίοδο μόνο το 1% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Αφρική παράγονται στην ήπειρο του 1,3 δισεκ. κατοίκων.
Το 2021 ο ΠΟΥ είχε στηρίξει τη δημιουργία ενός εργαστηρίου τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική προκειμένου να βοηθήσει τους παρασκευαστές των χωρών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα να παραγάγουν δικά τους εμβόλια.
Ο ρόλος του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ είναι να φροντίσει ώστε οι παρασκευαστές σε αυτές τις χώρες να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να παραγάγουν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA σε μεγάλη κλίμακα και βάσει των διεθνών προτύπων.
Οι νέες μονάδες παραγωγής στην Αφρική, που αρχικά έχουν στόχο την αντιμετώπιση της covid-19, θα μπορούν να παρασκευάσουν και άλλα εμβόλια και φάρμακα, όπως ινσουλίνη, φάρμακα για τον καρκίνο και πιθανόν εμβόλια για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS.
Η αντίδραση της Νότιας Αφρικής
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί με τις έξι πρώτες χώρες που επιλέχθηκαν για να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη που θα αφορά την εκπαίδευση και τη στήριξη προκειμένου να μπορέσουν παραγάγουν εμβόλια το συντομότερο δυνατό.
Η εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.
Για τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα η σημερινή ανακοίνωση «σημαίνει αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαία αναγνώριση του λίθου που μπορούμε να βάλουμε στο οικοδόμημα, επένδυση στις οικονομίες μας, επένδυση στις υποδομές».
Περισσότερες από 10,4 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως και σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Γης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Ωστόσο μόνο το 11,3% των Αφρικανών είχε ανοσοποιηθεί πλήρως στις αρχές Φεβρουαρίου.
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,