Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στην έναρξη του διαγγέλματος, ο Πούτιν -αφού έκανε λόγο για πολύ έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ντονμπάς- χαρακτήρισε την Ουκρανία «αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας».
«Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη» είπε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας».
«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» πρόσθεσε.
⚡️Putin: Situation in Donbass becoming critical. #Ukraine is more than a neighbor. It’s our mutual history & cultural – it is family pic.twitter.com/kCfHzJtkE2
— RT (@RT_com) February 21, 2022
Ο ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αυτοανακηρυχθείσων δημοκρατιών στο Ντονμπάς.
Διαβάστε επίσης: Μπορέλ: Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθείσων περιοχών
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την αρχή, η Ρωσία έκανε τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση όλων των αναδυόμενων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, με ειρηνικό τρόπο» τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Πυρά κατά ΗΠΑ
Στη συνέχεια, ο Πούτιν τόνισε ότι «ριζοσπάστες και εθνικιστές παίρνουν τα εύσημα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν», ωστόσο «παρά την αδικία και την απάτη, ο ρωσικός λαός αναγνώρισε τα κράτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και βοήθησε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πούτιν εστίασε στην προσπάθεια της Ουκρανίας «να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία», κάνοντας λόγο για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για τα επεισόδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, τονίζοντας πως «οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο».
«Η Ρωσία εξόφλησε πλήρως τα χρέη της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες για την επιστροφή της περιουσίας της» ξεκαθάρισε, κατηγορώντας το Κίεβο ότι «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Ρωσία για παζάρια με τη Δύση», ενώ «από την αρχή άρχισε να χτίζει την κρατική της υπόσταση πάνω σε αντιφάσεις».
«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μια πραγματική κρατική υπόσταση, αντέγραφε απλά μοντέλα άλλων», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η διαφθορά στην Ουκρανία κατέστρεψε την ουκρανική κρατική της υπόσταση, οι εθνικιστές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό το 2014 με την υποστήριξη της Δύσης», αλλά και πως «η Ουκρανία είναι διχασμένη, περνάει οξεία οικονομική κρίση».
«Οι ριζοσπάστες που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία οργάνωσαν την τρομοκρατία, άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στην Οδησσό, θα κάνουμε τα πάντα για να τιμωρήσουμε αυτούς τους εγκληματίες» πρόσθεσε.
Αφού σημείωσε, δε, πως «δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Ουκρανία», παρατήρησε ότι «η ρωσική γλώσσα απομακρύνεται από όλους τους δημόσιους χώρους στην Ουκρανία».
Πυρηνικά
Ο Πούτιν σημείωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία, όχι μόνο «σχεδιάζει τα δικά της πυρηνικά όπλα», αλλά «σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο κατά των Ρώσων στο Ντονμπάς».
«Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία (σ.σ. για τα πυρηνικά), με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
«Τα δυτικά όπλα έρχονται στην Ουκρανία με αδιάκοπη ροή και οι ξένοι σύμβουλοι είναι προκλητικά υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση» συνέχισε.
Ενταξη Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν σημείωσε ότι «το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει ξένες στρατιωτικές βάσεις, αλλά το παρέκαμψαν και καλούν το ΝΑΤΟ να στήσει μια βάση».
«Το Κίεβο έχει από καιρό διακηρύξει πορεία προς το ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει η αρχή στα διεθνή έγγραφα να μην ενισχύεται η ασφάλεια σε βάρος άλλων. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την Ουκρανία και τη Γεωργία για να ασκήσουν αντιρωσική πολιτική. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όχι τώρα, αλλά λίγο αργότερα δεν αλλάζει τίποτα για τη Ρωσία» πρόσθεσε.
Αναγνώρισε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ
Στη συνέχεια, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην περιοχή του Ντονμπάς, σε συνέχεια του αιτήματος των δύο εθνών.
Οι κυρώσεις που μπορεί να μας επιβάλουν δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Θέλουν να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα. Θέλουν να κάνουν έναν ακαριαίο πόλεμο με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στο Ντονμπάς. Φέρνουν οχήματα και βαρέα όπλα. Ο βομβαρδισμός των αμάχων δεν σταματά. Ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι Δυτικοί μας εταίροι, πώς μπορούν να το ανέχονται; Ο μόνος λόγος είναι ότι οι ρωσόφονοι του Ντονμπάς δεν δέχονταν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά τους δικαιώματα, να μιλούν την γλώσσα τους. Η Ρωσία θέλει να κρατήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν έχουν κανέναν άλλον τρόπο να λύσουν τη διαφορά στο Ντονμπάς, πέραν της βίας. Έπρεπε να λάβω μία άμεση απόφαση. Υπογράφω διάταγμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό» είπε χαρακτηριστικά.
Ραγδαίες εξελίξεις
Ενώπιον των δραματικών εξελίξεων, διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπό το φως των γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως η Μόσχα ακολουθεί κατά γράμμα το «σενάριο» που οδηγεί προς εισβολή στην Ουκρανία, την οποία και έχει περικυκλώσει σχεδόν με το 75% των ρωσικών τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.
Latest News
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της