To θέμα των αυξήσεων και οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της Σ.Ε.Π. Α.Ε. (Cosco) που διαχειρίζεται δυο προβλήτες στο λιμάνι του Πειραιά συζητήθηκε εκτενώς στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΠ, με τους εκπροσώπους της εταιρείας κ.κ. Α. Καρακώστα και Α. Βαμβακίδη. Επίσης για το θέμα αυτό που ανέδειξε ο ot.gr, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από τα μέλη του ΕΒΕΠ και τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων για τις αυξήσεις. Το Ε.Β.Ε.Π., με δύο επιστολές του, πρότεινε στη διοίκηση της Cosco να επιδείξει υπομονή και να εφαρμόσει τις όποιες πιστωτικές και τιμολογιακές αλλαγές μετά τον Μάρτιο, που επίκειται αποκλιμάκωση τιμών σε όλα τα μέτωπα. Επίσης, ζήτησε την αναβολή όλων των αυξήσεων που μπορεί να είναι εν μέρει αιτιολογημένες, συνεπεία της μεγάλης αύξησης του κόστους της ενέργειας παγκοσμίως και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όμως, τόνισε πως, η όποια αύξηση, θα πρέπει να υπολογιστεί σαν ένα ποσοστό βασισμένο στην τρέχουσα τιμή του πληθωρισμού, που θα αυξομειώνεται, ανά 6μηνο ή ετησίως, ανάλογα με την εκάστοτε διακύμανση των τιμών της ενέργειας την περίοδο που έχει προηγηθεί. Αυτό θα διασφαλίσει τόσο την κάλυψη του κόστους της Σ.Ε.Π. Α.Ε., όσο και την αποφυγή υπερβολικών επιβαρύνσεων των χρηστών σε περίπτωση σημαντικών μειώσεων. Στο αίτημα του Ε.Β.Ε.Π. και την αντίδραση φορέων για υπερβολικές αυξήσεις, σε μια δύσκολη για το επιχειρείν περίοδο, η Σ.Ε.Π. Α.Ε., με απαντητική επιστολή, ενημέρωσε πως όλες οι τιμολογιακές αναπροσαρμογές, αντί για άμεση επιβολή, θα επαναπροσδιοριστούν και θα εφαρμοστούν από 1η Απριλίου 2022.

Επενδυτικό περιβάλλον

Στο ΔΣ του ΕΒΕΠ συζητήθηκε ακόμη το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που επιχειρεί να διαμορφώσει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, η «ενεργειακή καταιγίδα» και ο «ευρωπληθωρισμός» Στη συνεδρίαση απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και συμμετείχε ο πρόεδρος, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Τα δύο Επιμελητήρια προωθούν τη διοργάνωση Οικονομικού Φόρουμ στη Κύπρο στις 12/5/2022, με θέμα «Το επιχειρείν στην μετά κορονοϊό εποχή», παρουσία υπουργών Ελλάδος και Κύπρου, ενώ  διευρύνει τις διμερείς σχέσεις με «Ευρώ-Επιμελητήρια πόλεων-λιμένων» και, προς τούτο, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμβούργου, επικαιροποίησε και υπέγραψε νέο πρωτόκολλο συνεργασίας και με το Επιμελητήριο Βαρκελώνης.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των πτυχών του νέου νομοθετικού πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να αυξηθούν οι επενδυτικές ροές, τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό, σε τομείς της οικονομίας. Επανέφερε το θέμα της αναζωογόνησης των ναυπηγικών δραστηριοτήτων στον Κόλπο της Ελευσίνας, υπενθυμίζοντας τις θέσεις και προτάσεις που έχει καταθέσει το Ε.Β.Ε.Π. για την ανάπτυξη του τομέα που είναι μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, αλλά και της ναυτιλίας της χώρας.

Με την αφορμή αυτή, από την πλευρά του ο υπουργός, κ. Α. Γεωργιάδης, εξήρε τον ρόλο του Επιμελητηρίου για την παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στο πειραϊκό επιχειρείν και τόνισε ότι ο Αναπτυξιακός νόμος, είναι εμβληματικός, παρέχει τις καλές και ικανές συνθήκες, αλλά και όλα τα εργαλεία στην επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να μπορεί γρήγορα να ξεκινήσει μια επενδυτική δραστηριότητα. Εστιάζοντας στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων ανέφερε ότι, στα μέσα Μαρτίου, σχεδιάζεται στην Ουάσιγκτον συνάντηση με επενδυτές και με την DFC, σχετικά με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, με τη βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών, Έρικα Όλσον και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με επίκεντρο τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα» παρατήρησε.

Το Ε.Β.Ε.Π., τέλος, προωθεί τη διοργάνωση συνεδρίου για την Ακτοπλοΐα στις 14/4/22, σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Ε.Ν. και το ΥΝΝΠ, καθώς και ναυτιλιακού συνεδρίου, στο Ε.Β.Ε.Π., στις 30/5/22, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού των Ημερών Θάλασσας, στον Πειραιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
ΔΝΕ: Βόμβα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών το σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ
Λιμάνια |

Βόμβα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών -Τι καταγγέλλει η ΔΝΕ

Με επιστολή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση αναφέρεται στους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια και τον ανταγωνισμό που θα υποστούν από λιμάνια εκτός ΕΕ, τα οποία δεν επιφορτίζονται με τα κόστη που θα φέρει το EU ETS