Μετά από πολλά επεισόδια στην υπόθεση του Nord Stream 2 και μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του, τελικώς η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διακόψει την διαδικασία αδειοδότησής του μετά την αναγνώριση των αποσχισθείσων επαρχιών από τη Ρωσία.

Το μέλλον του αγωγού –που είναι ήδη έτοιμος, αλλά δεν είχε λάβει άδεια λειτουργίας- ήταν ήδη δυσοίωνο λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, ενώ η διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησής του ήταν πολύ σημαντική και για την Ουάσιγκτον, η οποία και υποδέχθηκε με χαρά την απόφαση Σολτς. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, ο -τότε υποψήφιος- καγκελάριος Ο. Σολτς είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι σε περίπτωση που η ασφάλεια της Ουκρανίας βρισκόταν υπό απειλή θα γινόταν σχετική συζήτηση για το μέλλον του αγωγού. Όπως και έγινε…
Ενδιαφέρον είχε πάντως η αντίδραση του νυν αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος έγραψε στο twitter: «Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2000€ για 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.», κάνοντας μάλλον ξεκάθαρο ότι ο Nord Stream 2 είχε μετατραπεί σε ένα όργανο πολιτικής πίεσης (ή και εκβιασμού) από πλευράς Ρωσίας.

Η Ελλάδα έχει ρέντα!

Ο αγαπητός Τιμόθεος ξάφνιασε και πάλι. Δεν ήταν μόνο ότι μας έκλεισε το μάτι (στην ανάρτηση του, στα αγγλικά και στα γερμανικά) συσχετίζοντας το “Greek vacation» με το “Valley tourism”, υπονοώντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα έχει μετεξελιχθεί την περίοδο 2019-2022 σε παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Αλλά, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom δεν δίστασε να πάει σε μια γειτονιά της Μεταμόρφωσης και να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία του έργου για να φθάσει η οπτική ίνα σε σπίτια και επιχειρήσεις, από το σκάψιμο της μικροτάφρου και το πέρασμα της οπτικής ίνας, μέχρι τη σύνδεση με την καμπίνα και τον τελικό χρήστη. Μάλιστα, ο ίδιος φωτογραφήθηκε μπροστά στην καμπίνα οπτικών ινών.

Ο Tim Höttges βρέθηκε στη χώρα μας και, μάλιστα, εκτός από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό το πρόγραμμά του περιελάβανε και επίσκεψη σε έργα εγκατάστασης οπτικών ινών του ΟΤΕ στη Μεταμόρφωση. Για όσες και όσους δεν τον γνωρίζετε, ο 60χρονος Γερμανός μάνατζερ με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων είναι από το 2014 CEO του ομίλου Deutsche Telekom, ενώ βρίσκεται στην εταιρία από το 2000. Μάλιστα είναι και μέλος των εποπτικών συμβουλίων της Daimler (Mercedes-Benz), αλλά και της Μπάγερν Μονάχου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ανέβασε ένα ιδιαιτέρως θετικό post για την πορεία της χώρας μας, στο οποίο μάλιστα κάλεσε τη Γερμανία να παραδειγματιστεί από την Ελλάδα, ενώ το συνόδευσε με φωτογραφίες από τα έργα στα οποία παρευρέθηκε.

Διαβάζουμε λοιπόν:

«Η Ελλάδα έχει ρέντα! Πού το στηρίζω αυτό; Όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη του 6,5% πέρσι. Όχι στην επιτυχία του ΟΤΕ μας, ο οποίος επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην διεύρυνση του δικτύου και πετυχαίνει οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ. Δεν το στηρίζω καν στις πολλές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιοποίησης, οι οποίες είναι εντυπωσιακές- βλ. παρακάτω. Περισσότερο το στηρίζω στη θέληση για αλλαγή και νέα αρχή που βίωσα κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα με τον συνάδελφό μου Dominique Leroy. Τόσο με τον Μιχάλη Τσαμάζ και την διοικητική του ομάδα, καθώς και με τους πολιτικούς ( η αγγλική έκφραση είναι: political decision-makers with whom I exchanged views) με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις- ιδιαιτέρως με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Σίγουρα μπορούμε και εμείς στη Γερμανία να παραδειγματιστούμε από αυτό.

Ο λόγος της επίσκεψής μου ήταν η πρόσκληση του πρωθυπουργού να συζητήσουμε για τη σημασία της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης. Για την ανάγκη μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Για το πλαίσιο του τηλεπικοινωνιακού κλάδου και τη χρηματοδότηση της επέκτασης των υποδομών και τις νέες τεχνολογίες που μας περιμένουν.

Η προθυμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μετά την οικονομική κρίση και να υλοποιήσει αλλαγές βήμα-βήμα μού επιβεβαιώνει ότι κάναμε πολύ καλά που διπλασιάσαμε τις επενδύσεις μας για την επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών στη χώρα και που αυξήσαμε τους στόχους μας για την ανάπτυξη του 5G.

Διότι οι επιτυχίες στον τομέα της ψηφιοποίησης είναι εντυπωσιακές. Η Ελλάδα έχει ψηφιοποιήσει σχεδόν 1.500 διοικητικές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια. Το 2018, χρησιμοποιήθηκαν 8,8 εκατ. φορές («συναλλαγές»). Το 2020: 94 εκατ. φορές. Και το 2021: 567 εκατ. φορές (!) – π.χ. η ψηφιακή συνταγογράφηση στο κινητό ή η ψηφιακή ταυτότητα για όλα τα νεογνά. Μπορείτε να κάνετε λόγο για «κάθαρση» ή μπορείτε να το πείτε καλό μάνατζμεντ. Η Ελλάδα αποδεικνύει πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εφικτός. Τόσο στις εταιρείες όσο και στη διοίκηση. Με μία σαφή στρατηγική και τολμηρές αποφάσεις. Εγώ, τουλάχιστον, παραμένω εντυπωσιασμένος. “Greece vacation”θα πρέπει να είναι ο επόμενος “Valley tourism”.

Ένα εμβληματικό ΣΔΙΤ

Σε μια ανάρτηση του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με ανάρτηση στο Instagram αναδεικνύει ένα από τα πιο εμβληματικά ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκε. «Το Ultra-Fast Broadband περνά σε φάση υλοποίησης. Επιταχύνουμε την “αποχαλκοποίηση” των δικτύων, αναβαθμίζοντας τη συνδεσιμότητα για όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα». Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου και αναδείχθηκαν ως προσωρινοί ανάδοχοι για τις επτά γεωγραφικές ζώνες (LOTs) υλοποίησης του έργου, οι εξής: ΟΤΕ ΑΕ: Γεωγραφικές Ζώνες 1, 3 και 7 και η Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ΑΕ/GRID TELECOMS ΑΕ: Γεωγραφικές Ζώνες 2, 4, 5 και 6. Η υλοποίηση του έργου να ξεκινήσει εντός του 2022.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Το έργο αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και την προώθηση της πολιτικής συνοχής, αφού το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί. Συγκεκριμένα, μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps».

Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις

Μια εικόνα (με οικονομικά μεγέθη), χίλιες λέξεις! Μια ανάρτηση του Enterprise Greece στο Linkedin που στηρίζεται σε δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις δείχνει πρόοδο – μια πρόοδος που δεν ήρθε καθόλου τυχαία.

Η ανάρτηση: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, ξεπερνώντας τα 5 δις. ευρώ, αύξηση ύψους 13%, σε σχέση με την προ-COVID χρονιά 2019, που επίσης ήταν έτος-ρεκόρ.

Η συμβολή της Enterprise Greece σε αυτή την αύξηση ήταν καθοριστική, καθώς, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, η Εταιρεία συνέχισε τη διοργάνωση στοχευμένων εκδηλώσεων προώθησης των επενδυτικών ευκαιριών της χώρας, διαδικτυακών συναντήσεων εργασίας, Επιχειρηματικών αποστολών, παρεμβάσεων και ομιλιών σε διεθνή φόρα κ.λπ».

«Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης, συνοδοιπόρος του Άλμπερτ Μπουρλά από τα χρόνια των φοιτητικών αμφιθεάτρων στη Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ με αφορμή την 3η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας (2019-2020) δήλωσε τα εξής: «Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η ευθυγράμμιση της επιχειρηματικής μας στρατηγικής με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Εταιρική Υπευθυνότητα. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων για την Υγεία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον, καθοδηγούμαστε από την ίδια ανθρωποκεντρική κουλτούρα, από το ίδιο αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης και επιδιώκουμε μέσα από στρατηγικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για όλους: για την ελληνική κοινωνία, τους ασθενείς, τους εργαζόμενούς μας αλλά και τη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer Hellas ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική και δράσεις που αποτυπώνουν τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον με γνώμονα και τον εταιρικό της σκοπό

«Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Χαρακτηριστική είναι η συμβολή της Pfizer στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος με την παγκόσμια επένδυση στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία δύο παγκοσμίων Κέντρων, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών. Μέσα από την επένδυση αυτή μάλιστα, η συνολική συνεισφορά της Pfizer στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το €1,6 δισ. για την περίοδο 2020 – 2030, ενώ η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα για την περίοδο 2020-2030 υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 2.600 θέσεις εργασίας, βάσει πρόσφατης μελέτης που εκπονήθηκε από τον ΙΟΒΕ.

 Ρυθμός Ανάπτυξης & Πληθωρισμός

Στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων ( Φεβρουάριος 2022) της Τράπεζας Πειραιώς διαβάζω: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιάμεση έκθεση “Winter 2022 Economic Forecasts” αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 στο 8,5% και προβλέπει ρυθμούς 4,9% και 3,5% για το 2022 και 2023 αντίστοιχα. Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να στηριχθεί στις επενδύσεις, κυρίως μέσω των πόρων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στην ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, η Ε.Ε. προχώρησε σε σαφή προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό στο 3,1% το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας (Νοέ. ’21) για πληθωρισμό 1,0%. Για το 2023 προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% (προηγ. εκτίμ: 0,4%). Οι προβλέψεις αυτές έρχονται πιο κοντά στις εκτιμήσεις που είχαμε διατυπώσει στα τέλη του 2021 για σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις άνω του 4% έως το τέλος του 2ου τριμήνου και κατά μέσο όρο το 2022 σε 3,5% με 4.0%. Σημειώνεται, άλλωστε ότι τον Ιανουάριο 2022 ο εθνικός πληθωρισμός έφτασε στο 6,2%, ο εναρμονισμένος στο 5,5%, ενώ ανοδική τάση ακολουθεί και ο εθνικός δομικός πληθωρισμός».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories