Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να έχουν υπερβεί τα 111 δις. ευρώ, η ΑΑΔΕ «στήνει» το νέο ηλεκτρονικό «όπλο», το Eispraxis για να κυνηγήσει τους οφειλέτες κυρίως αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά αδιαφορούν.

Στην έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση της οικονομίας γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου εισπρακτικού μηχανισμού από την ΑΑΔΕ και επισημαίνεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Σεπτέμβριο και θα στελεχωθεί με 1.110 ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Το Eispraxis, θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη, θα «βλέπει» την περιουσιακή του κατάσταση και θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και με το Κτηματολόγιο και το ΓΕΜΗ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται ένα σύστημα που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών ενώ ενεργοποιούνται νέοι μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Την ίδια ώρα θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των χρεωστούμενων από τη φορολογική διοίκηση που αποτελεί μια μεγάλη πληγή καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Κι αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Η ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπεται στην 13η αξιολόγηση αλλά και στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος περιλαμβάνονται:

– Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).

– Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

– Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών.

– Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

– Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

– Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.

– Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

– Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.

– Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των ρυθμίσεων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.