
Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες ρωσικές ηλεκτρονικές επιθέσεις βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί μείζον ρήγμα με τη Δύση.
Κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα πλήττουν από την Τετάρτη ουκρανικές τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις άμυνες του Κιέβου η ΕΕ ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ουκρανία ομάδα ειδικών στην κυβερνοάμυνα.
Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπιθέσεις: Το «αόρατο» όπλο του Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία – Δημιουργεί ειδική ομάδα η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει από τις 10 Φεβρουαρίου για την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων ως απάντηση στις κυρώσεις που ενεργοποιεί η Δύση κατά της Μόσχας.
Νέα προειδοποίηση ήρθε την Πέμπτη από τη βρετανική Lloyds: «Βρισκόμαστε σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής» εδώ και περίπου δύο μήνες, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters o διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος Τσάρλι Ναν.
Τα μέτρα ετοιμότητας συζητήθηκαν την Τετάρτη σε συνάντηση που πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με στελέχη του τραπεζικού κλάδου, αποκάλυψε ο Ναν μετά το τέλος της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Ως βρετανική εταιρεία, η Lloyds δεν είναι άμεσα εκτεθειμένη στη Ρωσία, παρόλα αυτά εντείνει τους ελέγχους της και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, πρόσθεσε.
«Προφανώς είναι πρώτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Όπως και τα άλλα ιδρύματα οικονομικών υπηρεσιών, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, είπε.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο και το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες δεν είχε δημοσιοποιηθεί, έγινε όμως γνωστή από ρεπορτάζ του Reuters που επικαλούταν αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν.
Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν τότε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούσαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους.


Latest News

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές