Με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση της έρευνας» συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη θεματολογία περιλαμβάνει κυρίως την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων, τη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων, τη δημιουργία νέων Ταμείων Επιχειρηματικών Συμμετοχών με στόχευση στη μεταφορά τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση υποστηρικτικών δομών και φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Αρχικά ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι παρά τη δημιουργία νέων Ταμείων Επιχειρηματικών Συμμετοχών, τα οποία στήριξαν σημαντικά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, το ποσοστό των επενδύσεων από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στο σύνολο του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένει μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο χωρών της Ε.Ε. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι χρειάζεται αφενός ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στη δημιουργία νέων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και να μη δημιουργείται κενό στη διάθεση κεφαλαίων στην αγορά και αφετέρου μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ιδιωτικών κεφαλαίων. Επιπλέον, διαπίστωσε τη σημασία ανάπτυξης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που να ταιριάζουν τόσο στα διαφορετικά στάδια επιχειρηματικής ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης όσο και στο διαφορετικό προφίλ ρίσκου κάθε νεοφυούς επιχείρησης, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης της.

Στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε την ανάγκη χρηματοδότησης των ερευνητικών ομάδων για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας τους, καθώς η κατοχύρωση πατεντών είναι ιδιαίτερα δαπανηρή όταν τα ερευνητικά προϊόντα απευθύνονται στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε, επίσης, στη χρηματοδοτική υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων όταν βρίσκονται στο στάδιο εφαρμογής της τεχνολογίας τους σε πραγματικές συνθήκες (Proof-of-Concept).

Σχετικά με τα Ταμεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών με στόχευση τη μεταφορά τεχνολογίας, ο κ. Ταραντίλης ανέδειξε την ανάγκη στήριξης κατά τα πρώιμα στάδια της στρατηγικής εισόδου των νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά (go-to-market) καθώς και στο στάδιο της επέκτασής τους σε διεθνές επίπεδο (scale-up). Τέλος, μιλώντας για τις υποστηρικτικές δομές του οικοσυστήματος καινοτομίας (Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, Κέντρα Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας, θερμοκοιτίδες-incubators και επιταχυντές-accelerators) εντόπισε την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να προσελκύσουν το κατάλληλο, εξειδικευμένο προσωπικό που θα τα στελεχώσει. Ακόμα σημείωσε ότι αυτές οι δομές θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες επίδοσης (KPIs) και η χρηματοδότηση τους να προσαρμόζεται αναλόγως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups