Μια αισιόδοξη νότα επεχείρησε να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος,  Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ολοκληρώνοντας την πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, επικαλούμενος την «απάντηση του αμερικανικού λαού και των βουλευτών» στη Ρωσία και την Ουκρανία,  ως λόγο «για να είμαστε σίγουροι μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή».

Στην ομιλία του που επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία πριν στραφεί στις εσωτερικές προκλήσεις, ο Μπάιντεν είπε ότι ο αμερικανικός λαός είναι έτοιμος για το έργο που έχει μπροστά του να κρατήσει τον κόσμο ενωμένο απέναντι στην απολυταρχία.

«Τώρα είναι η ώρα, η στιγμή της ευθύνης μας. Η δοκιμασία της αποφασιστικότητας και της συνείδησής μας, της ίδιας της ιστορίας. Είναι αυτή τη στιγμή που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας. Ο σκοπός μας. Το μέλλον μας σφυρηλατείται», είπε ο Μπάιντεν κλείνοντας.

«Λοιπόν, ξέρω αυτό το έθνος. Θα ανταποκριθούμε στη δοκιμασία. Για να προστατεύσουμε την ελευθερία, να επεκτείνουμε τη δικαιοσύνη και τις ευκαιρίες. Θα σώσουμε τη δημοκρατία. Όσο δύσκολες κι αν ήταν αυτές οι εποχές, είμαι πιο αισιόδοξος για την Αμερική σήμερα από ό,τι ήμουν όλη μου την ζωή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: «Η Δύση είναι ενωμένη στην απάντησή της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταδικάζει τον Ρώσο ηγέτη για την επιθετικότητά του».

Στην αρχή της ομιλίας, ο Μπάιντεν ενθάρρυνε όλους στην αίθουσα να δείξουν αυτή την υποστήριξη με ένα ηχηρό χειροκρότημα και είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν «ακλόνητη αποφασιστικότητα ότι η ελευθερία θα θριαμβεύει πάντα επί της τυραννίας».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η επιθετικότητα του Πούτιν έκανε τις δημοκρατίες του κόσμου να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά τους.

«Πριν από έξι ημέρες, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να ταρακουνήσει τα θεμέλια του ελεύθερου κόσμου, νομίζοντας ότι θα μπορούσε να τον κάνει να λυγίσει με τους απειλητικούς τρόπους του. Αλλά δεν υπολόγισε σωστά», είπε ο Μπάιντεν. «Συνάντησε ένα τείχος δύναμης που δεν φανταζόταν ποτέ. Συνάντησε τον ουκρανικό λαό».

Και πρόσθεσε, «ας στείλουμε ο καθένας μας εδώ απόψε σε αυτή την αίθουσα ένα αλάνθαστο μήνυμα στην Ουκρανία και στον κόσμο. Παρακαλώ σηκωθείτε αν μπορείτε και δείξτε ότι, ναι, εμείς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Ομόφωνη απάντηση της Δύσης

Ο Πρόεδρος υποστήριξε επίσης την ομοφωνία της Δύσης απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, λέγοντας ότι το ενιαίο μέτωπό τους «προκαλεί πόνο στη Ρωσία και υποστηρίζει τον λαό της Ουκρανίας» και «πνίγει την πρόσβαση της Ρωσίας στην τεχνολογία που θα υποβαθμίσει την οικονομική της δύναμη και θα αποδυναμώσει τον στρατό της. τα επόμενα χρόνια».

«Η τελευταία επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν προμελετημένη και απρόκλητη. Απέρριψε επαναλαμβανόμενες, επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για διπλωματία. Πίστευε ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσαν. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να μας διχάσει στο σπίτι, σε αυτό το δωμάτιο και σε αυτό το έθνος. Πούτιν έκανες λάθος. Ήμασταν έτοιμοι», είπε ο Μπάιντεν.

«Ξοδέψαμε μήνες δημιουργώντας έναν συνασπισμό άλλων εθνών που αγαπούν την ελευθερία από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ασία και την Αφρική για να αντιμετωπίσουμε τον Πούτιν. Πέρασα αμέτρητες ώρες ενώνοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Μοιραστήκαμε με τον κόσμο εκ των προτέρων αυτό που ξέραμε ότι σχεδίαζε ο Πούτιν και ακριβώς πώς θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει ψευδώς την επιθετικότητά του. Αντιμετωπίσαμε τα ψέματα της Ρωσίας με αλήθεια. Και τώρα που ενήργησε, ο ελεύθερος κόσμος τον θεωρεί υπεύθυνο».

Ο Πρόεδρος πανηγύρισε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ενέργειες στους «Ρώσους ολιγάρχες και τους διεφθαρμένους ηγέτες που έχουν χάσει πια δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το βίαιο καθεστώς».

«Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να βρούμε και να καταλάβουμε τα γιοτ σας, τα πολυτελή σας διαμερίσματα, τα ιδιωτικά σας τζετ. Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας», είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι «η οικονομία της Ρωσίας ανατρέπεται και φταίει μόνο ο Πούτιν».

Γιατί δεν τον είδε ο Πούτιν

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δεν αναμενόταν να παρακολουθήσει την ομιλία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος συνήθως δεν παρακολουθεί τηλεοπτικές ομιλίες», είπε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση του CNN.

Στρατηγικά αποθέματα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».

Επιστροφή στις εγχώριες ανησυχίες

Η ετήσια ομιλία σηματοδότησε επίσης την ευκαιρία για τον Μπάιντεν να μιλήσει απευθείας στον αμερικανικό λαό για το όραμά του να οικοδομήσει μια καλύτερη χώρα, δείχνοντας πώς θα οδηγήσει την Αμερική έξω από την πανδημία Covid-19, σε μια οικονομική ανάκαμψη και μέσω των συνεπειών του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Παρά την αρχική εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν στράφηκε για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ομιλίας σε μια πιο παραδοσιακή ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης — παρουσιάζοντας την εγχώρια ατζέντα του για το επόμενο έτος και ανανεώνοντας την έκκλησή του για οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς.

Ο Πρόεδρος περιέγραψε το σχέδιό του για έξοδο από την πανδημία του Covid-19, καλώντας σε δικομματική «επαναφορά» από την πόλωση των τελευταίων δύο ετών, καθώς το έθνος αρχίζει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναγνώρισε ότι οι Αμερικανοί είναι «κουρασμένοι, απογοητευμένοι και εξαντλημένοι» με την πανδημία, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατα ενημερωμένες κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μπορούν πλέον να είναι χωρίς μάσκα» και περιγράφοντας τα βήματα που θα λάβουν οι ΗΠΑ για να «προχωρήσουν με ασφάλεια».

Η πανδημία

«Χάρη στην πρόοδο που σημειώσαμε τον περασμένο χρόνο, η Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχει τις ζωές μας», πρόσθεσε. «Ξέρω ότι κάποιοι μιλούν για «ζωή με τον Covid-19». Απόψε — λέω ότι ποτέ δεν θα δεχτούμε απλώς να ζούμε με τον Covid-19. Θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τον ιό όπως κάνουμε άλλες ασθένειες. Και επειδή αυτός είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή».

Σε έναν άλλο τομέα που επηρέασε την καθημερινή ζωή, ο Πρόεδρος προσπάθησε να βαθμονομήσει εκ νέου το οικονομικό του μήνυμα για να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοί, λέγοντας: “Η πανδημία τιμωρεί. Και τόσες πολλές οικογένειες  αγωνίζονται να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, του φυσικού αερίου, της στέγασης και τόσα άλλα. Καταλαβαίνω».

«Με όλα τα φωτεινά σημεία στην οικονομία μας, την ανάπτυξη ρεκόρ θέσεων εργασίας και τους υψηλότερους μισθούς, πάρα πολλές οικογένειες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τους λογαριασμούς», είπε ο Μπάιντεν. «Ο πληθωρισμός τους κλέβει τα κέρδη που θα μπορούσαν διαφορετικά να αισθάνονται».

Σε δηλώσεις που αποσκοπούσαν να αντιμετωπίσουν μια ανησυχία των Αμερικανών σε όλη τη χώρα, ο Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιό του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε θέσεις εργασίας στο σπίτι, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να επιστρέψουν στη δουλειά, ενώ παράλληλα θα παράγουν περισσότερα από τα προϊόντα που χρειάζονται στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή