
Η επιχειρηματική -αλλά και προσωπική- επιτυχία έρχεται έπειτα από μακρά και επίμονη προσπάθεια. Επιπλέον, η καλύτερη θωράκιση της επιχείρησης έναντι των κινδύνων, είναι οι άνθρωποί της.
Ένας σοφός γέρος, περπατούσε στην παραλία με τον εγγονό του. Όταν πλησίασαν στο λιμάνι, το παιδί σταμάτησε. Άρχισε να παρατηρεί προσεκτικά τον τεράστιο λιμενοβραχίονα. Ήταν φτιαγμένος από ισχυρό τσιμέντο και χοντρά σίδερα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε μια ρωγμή καθ’ όλο το μήκος του.
“Κοίταξε εκεί παππού!” φώναξε ο μικρός. “Το τσιμέντο έχει σπάσει! Πώς είναι δυνατόν;”
“Όπως βλέπεις είναι δυνατόν. Πώς πιστεύεις ότι έγινε αυτό;” τον ρώτησε ο παππούς του.
Το αγόρι σκέφτηκε για λίγο, και απάντησε ότι το κύμα ήταν αυτό που ράγισε το λιμενοβραχίονα.
“Πολύ σωστά!” απάντησε ο γέρος. Και συνέχισε: “Πρόσεξε όμως μια λεπτομέρεια: αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε πολύς χρόνος, συνεχής προσπάθεια και μεγάλη επιμονή ώσπου το κύμα να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα”.
Συνέχισαν να περπατούν. Βρήκαν ένα πέρασμα, και ανέβηκαν στην κορυφή του λιμενοβραχίονα. Από εκεί φαινόταν η εξωτερική πλευρά του. Σ’ εκείνη την πλευρά λοιπόν, ήταν αραδιασμένες μεγάλες πέτρες, σε όλο το μήκος του. Το κάτω μέρος τους εδραζόταν στον πυθμένα της θάλασσας, στη βάση του τοιχίου. Βαθμιαία ανέβαιναν έξω από την επιφάνεια του νερού, μέχρι σχεδόν τη μέση του λιμενοβραχίονα. Εκείνη την ημέρα είχε αρκετό αέρα, και τα κύματα έσκαγαν με ορμή στις πέτρες. Εκεί σκορπίζονταν, σχηματίζοντας ρυάκια που κυλούσαν πίσω στη θάλασσα, ενώ το υπόλοιπο νερό, σε σταγόνες πια, ανέβαινε ψηλά ακολουθώντας τις χορευτικές κινήσεις του ανέμου.
“Τι παρατηρείς εδώ;” ρώτησε ο γέροντας το παιδί.
Και εκείνο αποκρίθηκε: “Τα κύματα να σπάνε πάνω στις πέτρες, παππού…”
“Έτσι ακριβώς γιε μου. Όσο δυνατός και αν είναι ο τοίχος, χρειάζεται αυτές τις πέτρες, που είναι η ασπίδα του απέναντι στην ορμή της θάλασσας. Η κάθε μια από αυτές αντιστέκεται σε ένα μικρό μέρος του μεγάλου κύματος. Μόνη της δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όλες μαζί όμως το μετατρέπουν σε μικρά ρυάκια, και σταγόνες νερού, κι έτσι προστατεύουν τον τοίχο του λιμανιού, που με τη σειρά του προστατεύει τα πλοία που είναι μέσα…”
Είχε αρχίσει να σουρουπώνει, κι έτσι πήραν το δρόμο του γυρισμού.
Δυο μαθήματα για τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις είναι κατ’ εξοχήν έμπειρες από φουρτούνες. Τον περισσότερο καιρό παλεύουν με τα κύματα, και διαρκώς δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης. Θα μπορούσε κανείς να βγάλει δυο συμπεράσματα που έχουν άμεση εφαρμογή στην επιτυχημένη πορεία τους.
Πρώτον:
Η “επιτυχία”, όπως κι αν αυτή ορίζεται σε κάθε περίπτωση, δεν έρχεται εν μια νυκτί. Χρειάζεται μεθοδικότητα, χρόνος, προσπάθεια και επιμονή. Τα κύματα δε σχηματίζουν τη ρωγμή στο τσιμέντο από τη μια μέρα στην άλλη.
Δεύτερον:
Η κάθε επιχείρηση, όσο μεγάλη και ισχυρή κι αν είναι, όσους πόρους κι αν διαθέτει, κάποια στιγμή θα ραγίσει. Εκτός κι αν χρησιμοποιήσει τη δύναμη του πλέον πολύτιμου πόρου της. Των ανθρώπων της. Αυτοί είναι εκείνοι που τη θωρακίζουν απέναντι στους κινδύνους. Γιατί οι κίνδυνοι είναι αναπόφευκτοι. Καθημερινοί. Καταστροφικοί. Και διαχέονται αποτελεσματικά από εκείνους που τους αντιμετωπίζουν ευθέως: τους εργαζομένους. Από τον καθένα ξεχωριστά και όλους και όλες μαζί συνολικά. Αρκεί να έχουν εμψυχωθεί από μια φωτισμένη ηγεσία.
Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της