Αν και αντιστάθηκε τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 890 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο, διορθώνοντας όμως λελογισμένα σε μια συνεδρίαση που επέτρεψε σε αρκετά χαρτοφυλάκια να λάβουν μέρος των κερδών του διημέρου που προηγήθηκε. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 884,7 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 75 εκατ. ευρώ.

Η αγορά χρειαζόταν μια συνεδρίαση αφομοίωσης των επιπέδων και βελτίωσης της ρευστότητας πριν αναμετρηθεί με τα επίπεδα που δεν είδε μέσα στον Μάρτιο. Και αυτή ήταν η σημερινή, όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για τις ξένες, δεδομένου ότι και η ροή πληροφοριών από το Ρώσο-ουκρανικό μέτωπο παραμένει θολή και πολλάκις αντιφατική. Και καλώς ή κακώς αυτός είναι ο καταλύτης που επιδρά βραχυπρόθεσμα στις αγορές, και όπως όλα δείχνουν θα επιδρά για αρκετές ημέρες ακόμη.

Έτσι οι αναταράξεις δεν λείπουν και δεν θα λείψουν έως ότου οι αγορές δουν ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης θα βρουν κάποια διέξοδο για την αποκατάσταση τους. Πάντως το ΧΑ κατάφερε να προσπεράσει το κρίσιμο επίπεδο των 870 μονάδων που συνιστούσε την αντίσταση – εν είδη επιβεβαίωσης – στην ανοδική αντίδραση των τελευταίων πολλών ημερών. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα ενόψει μάλιστα του κλεισίματος του Μαρτίου, με τον επόμενο στόχο να είναι οι 900 μονάδες.

Ένα μήνυμα που συνοδεύτηκε και με την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε Ba3 από Β2, της Alpha Bank σε Β1 από Β2 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Β2, από το Β3, από τη Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στη χώρα, όπως αποτυπώνεται από τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Σε επίπεδο τίτλων, η Eurobank έχασε 3,66%, με τις Coca Cola, ALpha Bank, Quest, ΟΤΕ και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ. Αυτές που ξεχώρισαν όμως σήμερα ήταν οι Τέρνα Ενεργειακή και η ΓΕΚ Τέρνα, αφού έκλεισαν με κέρδη 6,33% και 7,81% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών