Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις κινήσεις να είναι επιφυλακτικές στο περιθώριο των εξελίξεων στο Ρώσο-ουκρανικό μέτωπο, αλλά και των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις συνέπειες της σύγκρουσης. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κινείται με απώλειες 0,80% στις 882,87 μονάδων, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει, οι ισορροπίες στις αγορές διεθνώς θα αλλάξουν. Και ο τομέας που επηρεάζεται κυρίως είναι ο ενεργειακός, προκαλώντας σοβαρές δευτερεύουσες επιπτώσεις. Και η ελληνική αγορά δεν μπορεί να μην λάβει υπόψιν αυτές τις προοπτικές, με τα μακροπρόθεσμα κυρίως χαρτοφυλάκια να προχωρούν σταδιακά στις αναπροσαρμογές που χρειάζονται ώστε η έκθεση στον κίνδυνο να μην είναι μεγάλη.

Σύμφωνα πάντως με τους εγχώριους αναλυτές, μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός είναι και το κυριότερο πρόβλημα που έχουν οι επενδυτές να λάβουν υπόψιν, όχι μόνο εγχωρίως αλλά και πανευρωπαϊκά, με το βλέμμα να είναι στραμμένο σαφώς στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές της πολιτικής της αφήνοντας την ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς δίκτυ προστασίας. Μια καλύτερη εικόνα ίσως υπάρξει στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία δεν αποκλείεται να δούμε και τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επίπτωσης της Ρώσο-ουκρανικής σύρραξης.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων είναι η Πειραιώς, η Eurobank, η Coca Cola και η ΕΛΧΑ, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, με τις πιέσεις σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και Βιοχάλκο να είναι εξίσου σημαντικές. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη 7,13% και 5,06% αντίστοιχα, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο επιχειρηματικών φημών, με την Aegean και τον Ελλάκτωρ να σημειώνουν κέρδη άνω του 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών