
Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους εργοδότες έχει εξελιχθεί το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, το τέλος του οποίου φαίνεται αρκετά μακρινό. Εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο δηλώνουν «έτοιμοι» να ζήσουν την «περιπέτεια» εύρεσης νέας θέσης εργασίας, εάν η εταιρεία όπου εργάζονται δεν καλύπτει τα «θέλω» τους.
Σύμφωνα με το CNBC, η Μεγάλη Παραίτηση, η οποία οδηγεί ορδές εργαζομένων στο να αφήσουν ή να αλλάξουν την τωρινή θέση εργασίας τους, δεν έχει φτάσει, ακόμη, στο τέλος της, ενώ η αφοσίωση των υπαλλήλων σε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας ανήκει πια….στο παρελθόν.
Ποιοι αναζητούν την αλλαγή;
Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, το 52% της γενιάς Ζ και των Millenial, δηλαδή των εργαζομένων ηλικίας 18-41 ετών, δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής της θέσης εργασίας τους, εντός της φετινής χρονιάς.
Εν αντιθέσει, μόνο το 35% της γενιάς Χ (εργαζομένων ηλικίας 42-55) και των Boomer (56-75 ετών) αναφέρουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν θέση εργασίας.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Randstad, στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7 στους 10 εργαζομένους στη Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν ότι θα μπορούσαν με μεγαλύτερη σιγουριά και ευκολία να αλλάξουν θέση εργασίας, εντός των επόμενων δύο μηνών, με μόνο ένα 16% εξ αυτών να αναφέρουν ότι θα τους ανησυχούσε η οποιαδήποτε αλλαγή.
Όπως αναφέρει και η Βικτόρια Σορτ, CEO της Randstad στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Η Μεγάλη Παραίτηση αποτελεί πραγματικότητα. Η πανδημία έχει αλλάξει το πώς σκέφτονται οι πολίτες, είτε αυτό αφορά τον τρόπο ζωής τους, είτε την εργασία τους, ενώ παρατηρείται και αλλαγή ως προς το τι ζητούν οι ίδιοι από αυτά».
Ποια τα νέα «θέλω» τους;
Παρόλο που ο κορωνοϊός αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», η κατάσταση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας.
Το εν λόγω φαινόμενο αποτελεί στιγμή «ορόσημο» για την κουλτούρα των επιχειρήσεων, με τους υπαλλήλους τους να δηλώνουν έτοιμοι να απομακρυνθούν από τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που δεν τους «καλύπτουν» και δεν ταιριάζουν με τα «θέλω» τους.
Σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft, τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά που κάθε εργαζόμενος επιθυμεί να διαθέτει η εταιρεία όπου εργάζεται είναι: θετικό περιβάλλον, ευέλικτο ωράριο εργασίας, περισσότερο από 2 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών, αλλά και να μεριμνά για την ψυχική και γενικότερη ευημερία των εργαζομένων της. Ακόμη, αρκετοί από τους εργαζομένους θεωρούν πολύ σημαντικό να υπάρχει σκοπός και ουσία στα καθήκοντά της θέσης που κατέχουν.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν και ειδικοί, το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης θα λάβει τέλος μόνο όταν ως κοινωνία προσπαθήσουμε να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το περιβάλλον εργασίας μας και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας.
Εύκολο στα λόγια…δύσκολο στην πράξη
Η οποιαδήποτε αλλαγή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις εταιρείες, καθώς δεν έχουν, ακόμη, καταλάβει σε τι αλλαγές θα πρέπει να προβούν, ώστε να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.
Τα δύο βασικά στοιχεία στα οποία οι εταιρείες χρειάζονται «περισσότερη δουλειά» είναι το ευέλικτο ωράριο εργασίας και το να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες των υπαλλήλων τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, περίπου 4,3 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τις θέσεις εργασίας τους, τον Ιανουάριο του 2022, με τις διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας να ανέρχονται στις 11,3 εκατ.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και ειδικοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι: «Ο κάθε εργαζόμενος έχει διαφορετικές αξιώσεις από την εταιρεία που εργάζεται και όταν βλέπει ότι δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες του, αναζητά νέες θέσεις εργασίας, η προσφορά των οποίων είναι αρκετά μεγάλη, πλέον».


Latest News

Είδος προς εξαφάνιση οι φίλοι από τη δουλειά;
Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν αλλάξει δουλειά ή εργάζονται από το σπίτι - ένας σημαντικός λόγος που πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο και δεν αποτελεί πια προτεραιότητα να κάνουν φιλίες στον χώρο εργασίας

Κάθε Παρασκευή αργία: Η νέα τάση στην εργασία
Τι προβληματίζει τους εργοδότες

Ο πληθωρισμός δίνει ώθηση στα premium προϊόντα
Γιατί οι καταναλωτές επιθυμούν εξατομικευμένα και πολυτελή αγαθά και υπηρεσίες

«Σιωπηρή παραίτηση»: Τι είναι η νέα τάση που έχει κατακλύσει το TikTok
Επαγγελματίες της γενιάς Ζ δεν πιστεύουν ότι η εργασία τους μπορεί να τους προσφέρει περισσότερα χρήματα ή καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη· «Δεν πρόκειται να κάνω περισσότερα απ' όσα χρειάζεται»

Τζέιμι Ντάιμον: Η τηλεργασία, τα τηλεπαιχνίδια και το «γραφείο -ουράνιο τόξο»
Τα νέα επιχειρήματα του CEO της JP Morgan ενάντια στην εξ αποστάσεως εργασία

1,5 μέρα την εβδομάδα δουλεύουν στα γραφεία οι Βρετανοί
Οι Παρασκευές και οι Δευτέρες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης στα γραφεία, ενώ η Τετάρτη έχει το υψηλότερο

Το μάρκετινγκ του αρώματος: Οι μυρωδιές που αυξάνουν τις πωλήσεις
Τι ανέδειξαν μελέτες επί του ζητήματος - Οι εταιρείες που ακολουθούν την τάση

Κουτσομπολέψτε... κάνει καλό στην εργασία
Τι αναδεικνύει έρευνα για το κουτσομπολιό στον χώρο εργασίας

Πώς η πανδημία άλλαξε για πάντα την εργασία
Η αύξηση της τηλεργασίας και η υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας αποτελούν επιλογές από επιχειρήσεις και στην Ελλάδα

Είναι καλό να παραμένετε σε ένα πόστο για πολλά χρόνια;
Τι υποστηρίζουν ειδικοί στον τομέα των προσλήψεων και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών