Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους εργοδότες έχει εξελιχθεί το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, το τέλος του οποίου φαίνεται αρκετά μακρινό. Εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο δηλώνουν «έτοιμοι» να ζήσουν την «περιπέτεια» εύρεσης νέας θέσης εργασίας, εάν η εταιρεία όπου εργάζονται δεν καλύπτει τα «θέλω» τους.

Σύμφωνα με το CNBC, η Μεγάλη Παραίτηση, η οποία οδηγεί ορδές εργαζομένων στο να αφήσουν ή να αλλάξουν την τωρινή θέση εργασίας τους, δεν έχει φτάσει, ακόμη, στο τέλος της, ενώ η αφοσίωση των υπαλλήλων σε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας ανήκει πια….στο παρελθόν.

Ποιοι αναζητούν την αλλαγή;

Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, το 52% της γενιάς Ζ και των Millenial, δηλαδή των εργαζομένων ηλικίας 18-41 ετών, δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής της θέσης εργασίας τους, εντός της φετινής χρονιάς.

Εν αντιθέσει, μόνο το 35% της γενιάς Χ (εργαζομένων ηλικίας 42-55) και των Boomer (56-75 ετών) αναφέρουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν θέση εργασίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Randstad, στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7 στους 10 εργαζομένους στη Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν ότι θα μπορούσαν με μεγαλύτερη σιγουριά και ευκολία να αλλάξουν θέση εργασίας, εντός των επόμενων δύο μηνών, με μόνο ένα 16% εξ αυτών να αναφέρουν ότι θα τους ανησυχούσε η οποιαδήποτε αλλαγή.

Όπως αναφέρει και η Βικτόρια Σορτ, CEO της Randstad στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Η Μεγάλη Παραίτηση αποτελεί πραγματικότητα. Η πανδημία έχει αλλάξει το πώς σκέφτονται οι πολίτες, είτε αυτό αφορά τον τρόπο ζωής τους, είτε την εργασία τους, ενώ παρατηρείται και αλλαγή ως προς το τι ζητούν οι ίδιοι από αυτά».

Ποια τα νέα «θέλω» τους;

Παρόλο που ο κορωνοϊός αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», η κατάσταση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας.

Το εν λόγω φαινόμενο αποτελεί στιγμή «ορόσημο» για την κουλτούρα των επιχειρήσεων, με τους υπαλλήλους τους να δηλώνουν έτοιμοι να απομακρυνθούν από τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που δεν τους «καλύπτουν» και δεν ταιριάζουν με τα «θέλω» τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft, τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά που κάθε εργαζόμενος επιθυμεί να διαθέτει η εταιρεία όπου εργάζεται είναι: θετικό περιβάλλον, ευέλικτο ωράριο εργασίας, περισσότερο από 2 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών, αλλά και να μεριμνά για την ψυχική και γενικότερη ευημερία των εργαζομένων της. Ακόμη, αρκετοί από τους εργαζομένους θεωρούν πολύ σημαντικό να υπάρχει σκοπός και ουσία στα καθήκοντά της θέσης που κατέχουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν και ειδικοί, το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης θα λάβει τέλος μόνο όταν ως κοινωνία προσπαθήσουμε να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το περιβάλλον εργασίας μας και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας.

Εύκολο στα λόγια…δύσκολο στην πράξη

Η οποιαδήποτε αλλαγή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις εταιρείες, καθώς δεν έχουν, ακόμη, καταλάβει σε τι αλλαγές θα πρέπει να προβούν, ώστε να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.

Τα δύο βασικά στοιχεία στα οποία οι εταιρείες χρειάζονται «περισσότερη δουλειά» είναι το ευέλικτο ωράριο εργασίας και το να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες των υπαλλήλων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, περίπου 4,3 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τις θέσεις εργασίας τους, τον Ιανουάριο του 2022, με τις διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας να ανέρχονται στις 11,3 εκατ.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και ειδικοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι: «Ο κάθε εργαζόμενος έχει διαφορετικές αξιώσεις από την εταιρεία που εργάζεται και όταν βλέπει ότι δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες του, αναζητά νέες θέσεις εργασίας, η προσφορά των οποίων είναι αρκετά μεγάλη, πλέον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive