ΗΠΑ-Amazon: Για πρώτη φορά εργαζόμενοι σε αποθήκη της ψήφισαν υπέρ του συνδικάτου

Η εγκατάσταση του Staten Island, γνωστή ως JFK8, απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους.

ΗΠΑ-Amazon: Για πρώτη φορά εργαζόμενοι σε αποθήκη της ψήφισαν υπέρ του συνδικάτου

Οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης ψήφισαν υπέρ της ένταξης σε συνδικάτο την Παρασκευή, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή κίνηση για την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και μια σοβαρή ήττα για τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία της Amazon αντιτίθεται με κάθε μέσο και τρόπο στην όποια προοπτική συνδικαλιστικής οργάνωσης των υπαλλήλων της.

Αν και ο επίσημος απολογισμός των ψήφων δεν έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με το CNBC, το προβάδισμα υπέρ του συνδικάτου είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα εναπομείναντα ή αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια να θεωρείται απίθανο να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις που διέρρευσε εκπρόσωπος του συνδικάτου, υπέρ της ένταξης σε αυτό έχουν ψηφίσει 2.350 εργαζόμενοι και κατά 1.912.

Η εγκατάσταση του Staten Island, γνωστή ως JFK8, απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους. Είναι η πρώτη φορά που μια εγκατάσταση της Amazon στις ΗΠΑ ψήφισε επιτυχώς υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα ακολούθως θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ήττα για την Amazon, η οποία έχει επενδύσει πολλά για να διαφημίσει τα δικά της «οφέλη» έναντι εκείνων που μπορεί  προσφέρουν τα συνδικάτα μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Χαρακτηριστικά, η Amazon κατέφυγε στις… ξεπερασμένες υποτίθεται μεθόδους προπαγάνδας των απόψεών της έναντι του συνδικάτου, σκεπάζοντας τους τοίχους στο JFK8 με πανό που διακήρυτταν «Ψηφίστε Όχι». Επιπλέον, δημιούργησε έναν σχετικό ιστότοπο και πραγματοποιούσε εβδομαδιαίες υποχρεωτικές συναντήσεις με το προσωπικό. Προσέλαβε μάλιστα και μια εταιρεία συμβούλων και δημοσκοπήσεων με επιρροή και στενούς δεσμούς με πολιτικές ομάδες που σχετίζονται με τους Δημοκρατικούς.

Η μάχη της Αλαμπάμα

Η Amazon εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια εργατική μάχη σε αποθήκη της, στο Bessemer της Αλαμπάμα. Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών τον περασμένο Νοέμβριο, αφού διαπίστωσε ότι η Amazon παρενέβη στις πρώτες εκλογές, που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ο ακτιβισμός των εργαζομένων εντός της Amazon έχει αυξηθεί από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις ΗΠΑ στις αρχές του 2020. Πριν από τις πρώτες εκλογές στο Bessemer, η τελευταία ψηφοφορία σχετιζόμενη με συνδικαλιστική οργάνωση έλαβε μέρος σε μια εγκατάσταση της Amazon του Ντέλαγουερ το 2014, όταν μια ομάδα τεχνικών επισκευής ψήφισε με 21 έναντι 6 κατά της ένταξης στη Διεθνή Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής.

Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο