Το έργο «Δράσεις του RIS Hub Ελλάδος για το 2021» στοχεύει μέσω των δραστηριοτήτων του στο να καταστήσει το ελληνικό Regional Innovation Scheme (RIS) Hub ως το «σημείο αλληλεπίδρασης» μεταξύ του European Institute of Innovation and Technology EIT Urban Mobility και του υπάρχοντος οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς καινοτομίας που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές, τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους και να συνεργαστούν με πρωτοπόρους οργανισμούς στον τομέα της κινητικότητας.
Ο ρόλος του Hub είναι:
- η παροχή ενημέρωσης προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αστική κινητικότητα προκειμένου να επωφεληθούν από τα προγράμματα ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας που λειτουργεί και
- η διασύνδεση των εμπλεκόμενων φορέων της αστικής κινητικότητας με τους πολίτες προκειμένου να συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό λύσεων για την επίτευξη περισσότερο βιώσιμων πόλεων.
Περιγραφή Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
Το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής (Ε.Σ.Τ.) του Α.Π.Θ. στα πλαίσια της συμμετοχής του στο έργο, οργάνωσε δύο (2) βασικές δραστηριότητες:
- Εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο «Mobility for more liveable urban spaces»
- Datathon στην αστική κινητικότητα και την καινοτομία
Στα πλαίσια της «Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας» που αποτέλεσε μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου και διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής (Ε.Σ.Τ.) του Α.Π.Θ., εξειδικευμένοι ομιλητές, παρουσίασαν με επιτυχία στους φοιτητές τις μελλοντικές τάσεις της Αστικής Κινητικότητας καθώς επίσης και τις ευκαιρίες που δίνει η ακαδημία του EIT για περαιτέρω εμβάθυνση στις έννοιες και τα κομβικά ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε αρχικά την παρουσίαση των εκπαιδευτικών δομών της ακαδημίας του EIT από εκπρόσωπο του οργανισμού και τις ευκαιρίες κατάρτισης που είναι διαθέσιμες στους φοιτητές σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έπειτα, ειδικοί στον τομέα της αστικής κινητικότητας, εισήγαγαν τους παρευρισκόμενους φοιτητές σε νέες έννοιες αναφορικά με την καινοτομία στις μεταφορές και ειδικότερα σε σχέση με την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας, την ανάπτυξη-βαθμονόμηση υποδειγμάτων προσομοίωσης κυκλοφορίας, τα αυτόνομα οχήματα και τη διαμοιραζόμενη κινητικότητα.
Η δράση στέφθηκε με επιτυχία καθώς προσέλκυσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών ΑΠΘ, απ’ ό,τι αναμενόταν. Επιπλέον, η ανάλυση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της εκδήλωσης από τους φοιτητές αποδεικνύει την ικανοποίηση των προσδοκιών των φοιτητών, οι οποίοι βρήκαν χρήσιμες τις πληροφορίες, σχεδιάζουν να ενημερωθούν περαιτέρω, βαθμολόγησαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα από πολύ καλή ως εξαιρετική και έμειναν εμφανώς ικανοποιημένοι.
Στα πλαίσια των δράσεων του έργου στις 30 Νοεμβρίου 2021 το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής (Ε.Σ.Τ.) του Α.Π.Θ. διοργάνωσε ένα Datathon για την αστική κινητικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της επικρατούσας πανδημίας COVID-19 και αναγνωρίζοντας τη σημασία των νέων συνθηκών και τη συνάφειά τους με τον τομέα των μεταφορών, οι διοργανωτές επέλεξαν τον ακόλουθο θεματικό τίτλο για το Datathon: «Προκλήσεις και προοπτικές στον τομέα των μεταφορών στη μετα-COVID εποχή: Αναζήτηση λύσεων για την επιστροφή στην κανονικότητα».
Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές της ανάλυσης δεδομένων, της έρευνας και της επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να εξεταστούν οι υπάρχουσες προκλήσεις στον τομέα της Αστικής Κινητικότητας καθώς και συνέβαλε στη δημιουργία ευαισθητοποίησης γύρω από τα θέματα της Αστικής Κινητικότητας.
Η εκδήλωση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για φοιτητές και επαγγελματίες να βρουν προτάσεις/λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία της COVID-19 στον τομέα των μεταφορών. Η διαδικασία του διαγωνισμού έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τόσο τις δεξιότητές τους στη μετατροπή μιας ιδέας σε ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο, όσο και να συμβάλουν στην ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα.
Από τον αντίκτυπο της εκδήλωσης στους συμμετέχοντες, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το Datathon συνέβαλε στη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό πιο βιώσιμων πόλεων, κάτι που αποτελεί βασική πτυχή του ρόλου του EIT RIS Hub στη χώρα.
Τέλος, εκτιμάται ότι το Datathon μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την ενθάρρυνση των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού έργων/υπηρεσιών κινητικότητας στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν μελλοντικές εκδηλώσεις του RIS HUB Greece και του EIT Urban Mobility, καθώς οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ακολούθησαν τα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης RIS HUB Greece, μετά την εκδήλωση, αποδεικνύει ότι η εκδήλωση είχε θετική επίδραση από άποψη προώθησης της πρωτοβουλίας του EIT Urban Mobility.
Παραδείγματα Εφαρμογής των Ερευνητικών Αποτελεσμάτων:
Οι δραστηριότητες του έργου «Δράσεις του RIS Hub Ελλάδος για το 2021» στοχεύουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών της αστικής κινητικότητας και EIT Urban Mobility (EIT UM). Μεταξύ των αποτελεσμάτων του έργου είναι η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του EIT UM και του τοπικού οικοσυστήματος, το οποίο θα διευκολύνει την ενίσχυση διαχειριστικών ικανοτήτων (capacity building) σε συστήματα που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα.
Οι δραστηριότητες του EIT UM RIS Hub Greece επικεντρώνονται στον εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό τομέα. Το Hub προσφέρει ευκαιρίες σε φοιτητές να εμπλακούν σε δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης του EIT UM, μέσω της τακτικής ενημέρωσής τους και μέσω της συμμετοχής τους σε πρωτοβουλίες της EIT UM Academy.
Με την προσέλκυση φοιτητών, το RIS Hub επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και καθοδήγησή τους έτσι ώστε να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά φιλικότερα και ασφαλέστερα πρότυπα μετακίνησης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία περισσότερων βιώσιμων χώρων. Επιπλέον για το RIS Hub Greece, η υποστήριξη προς τις τοπικές επιχειρήσεις είναι σημαντική προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Έτσι, το Hub στοχεύει στην καθοδήγηση για την εκμετάλλευση ευκαιριών που προσφέρονται από το EIT UM.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία για το Hub καθώς παρά την ύπαρξή τους δεν έχουν αναπτύξει ικανό δυναμικό στον τομέα των μεταφορών. Το Hub θα παρέχει ειδική καθοδήγηση προς τις υπάρχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και προς φοιτητές που συμμετέχουν στις δράσεις του έργου, ώστε μελλοντικά να εξελίξουν τις ιδέες τους υπό μορφή επιχειρηματικής πρότασης.
Μέλη Ερευνητικής Ομάδας:
Ιωάννης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ (ΕΥ), Αριστομένης Κοψαχείλης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Ρόζα Ελένη Μπάρκα, Υποψήφια Διδάκτορας, Αναστασία Νικολαΐδου, Υποψήφια Διδάκτορας
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024