Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος της ενέργειας και το εθνικό νόμισμα της χώρας, τη λίρα, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές. Ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε ετήσια βάση στο 61,1% από 54,4% τον Φεβρουάριο επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στο πορτοφόλι των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός κάνει ράλι στην Τουρκία συνεχώς από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα βούλιαξε σε ιστορικά χαμηλά μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας (CBRT) της χώρας να ξεκινήσει κύκλο χαλάρωσης επιτοκίων 500 μονάδων βάσης που ζητούσε εδώ και καιρό ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η μηνιαία άνοδος του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή οφείλεται στο ράλι του κόστους στις μεταφορές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τιμές της βενζίνης, και στα είδη που σχετίζονται με την εκπαίδευση, όπως τα σχολικά βιβλία και τα σχολικά δίδακτρα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 13,29% και 6,55% αντίστοιχα. Ιδίως οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει έντονες δημόσιες διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μεγάλη άνοδο των τιμών, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε στη Δύση η Μόσχα λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Και αυτό γιατί η Τουρκία καλύπτει όλες σχεδόν τις ενεργειακές της ανάγκες από εισαγωγές και μόνο.

Ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας Botas αύξησε την Παρασκευή τις τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά κατά 35% και για τις εταιρείες κατά 50%. Παρά τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί περαιτέρω, η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν μόλις επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι συγχρονισμένη με την όλο και πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Με τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας στο μείον 47%, η λίρα έχει ήδη υποστεί σημαντική πίεση, καταγράφοντας τον Μάρτιο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το ρωσικό ρούβλι στις αναδυόμενες αγορές έναντι του δολαρίου.

Αυξήσεις των επιτοκίων της λίρας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη λόγω του στόχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τη φθηνότερη λίρα για να μετατρέψει την Τουρκία σε βιομηχανική δύναμη. Το αδύναμο νόμισμα όμως τροφοδοτεί εν τω μεταξύ τον πληθωρισμό καθιστώντας τις εισαγωγές πολύ πιο ακριβές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή