Από τα τέλη του μακρινού 1981 είχαν οι ΗΠΑ να δουν τον πληθωρισμό τους σε τέτοια υψηλά επίπεδα. Και μάλιστα, αφενός οι 10 παραπάνω μονάδες βάσης στο 8,5%, πλέον, σε σχέση με τον αναμενόμενο στο 8,4%, αφετέρου το γεγονός ότι οι υποδείκτες ενέργειας και τροφίμων σκαρφάλωσαν στο 32% και 8,8% αντίστοιχα, προκαλούν τεράστια προβλήματα στον σχεδιασμό νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο και με μια προφανή προεξοφλητική δυναμική από τις αρχές του έτους, τα έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στην απόδοση του 0,738%, υπονοώντας βάσει της ανάλυσης καμπύλης ότι η πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιτεθεί με κάθε πρόσφορο μέσο είναι πολύ μεγάλη.

Σημειώνεται δε πως το ύψος της απόδοσης είναι υψηλό, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης αυτού είναι το ανησυχητικό, καθώς το ακαριαίο της αντίδρασης δεν αφήνει περιθώρια άλλης μετάφρασης της κατάστασης, της οποίας οι καταλύτες παραμένουν η γεωστρατηγική κρίση και η ανάγκη άμεσης συρρίκνωσης του πελώριου ισολογισμού της Fed.

Tα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την εικόνα των αποδόσεων στη λήξη των τριών σειρών ομολόγων, ήτοι του 5ετούς, 10ετούς και 30ετούς: η εκθετική υπερβολή του 5ετούς υποδεικνύει και την προσδοκία της αγοράς για επιθετική προσέγγιση της επιτοκιακής στόχευσης, καθώς η κοντινή λήξη επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις μακρινές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News