Στην τελική ευθεία θα μπει το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα για την ενίσχυση με κουπόνι αξίας 700 και 1.400 ευρώ μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να μπουν στην ψηφιακή σφαίρα. Το πρόγραμμα των 180 εκατ. ευρώ, που θα τρέξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, πρόκειται να βγει στον αέρα σε μία φάση στα μέσα Ιουνίου – και όχι σε δύο όπως προοριζόταν αρχικά. Εκτιμάται δε, δεδομένου ότι απευθύνεται σε 100.000 επιχειρήσεις, πως θα προχωρήσει μέσα το πολύ σε έναν μήνα.

Η Κοινή Υπoυργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα χαρτογραφήσει τα επιμέρους προγράμματα του έργου, συνολικού ύψους 455 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης. Η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής, η οποία θα ακολουθήσει περί τα τέλη Μαΐου, θα βάλει πια σε τροχιά το πρόγραμμα των vouchers.

Σε πρώτη φάση, οι προμηθευτές των ψηφιακών υπηρεσιών θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να «χτιστεί» η ειδική πλατφόρμα του προγράμματος, σε στυλ marketplace. Μέσω αυτού, εν συνεχεία, οι επιχειρηματίες θα καταθέτουν αιτήσεις επιδότησης και θα εξαργυρώνουν (εφόσον είναι δικαιούχοι) το κουπόνι τους. Έτσι, θα μπορούν να αγοράσουν ή να κάνουν συνδρομή σε ψηφιακά εργαλεία, που θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των ΜμΕ, όπως CRM, ERP, συστήματα backoffice ή κυβερνοασφάλειας, θα αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και θα εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» απευθύνεται σε 100.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό ως 10 άτομα, που θα επιδοτηθούν με κουπόνι αξίας 700 και 1.400 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη θα ανέρχεται σε 1.000 και 2.000 ευρώ. Ακόμη, θα επιδοτηθούν ακόμη και πάλι με κουπόνι 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταβούν σε τεχνολογία cloud.

Ενίσχυση για το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας

Η ψηφιακή δράση για της ΜμΕ, συνολικού ύψους 455 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει ποσοστό περίπου 20% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή 150.000 από τις συνολικά 780.000. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι κυρίως θα κατευθυνθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εταιρική υπόσταση και απασχολούν προσωπικό και λιγότερο στις ατομικές επιχειρήσεις.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα. Είναι ένα σημαντικό στοίχημα η επιτυχία αυτής της δράσης, καθώς κι ένα ορόσημο για τη δεύτερη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχουμε τον υψηλότερο δυνατό αντίκτυπο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και την οικονομία μας», αναφέρει στον OT, ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Και μπορεί το πρόγραμμα του voucherνα έχει γίνει η «βιτρίνα» της δράσης, όμως εκτός της ψηφιοποίησης αυτής καθαυτής, η δράση στοχεύει και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Επιδότηση και ψηφιακών επενδύσεων ως 2 εκατ. ευρώ

Ένα ακόμη σκέλος της δράσης αφορά στην ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος πληροφορικής με σκοπό εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Μέσω του πρώτου κύκλου του προγράμματος, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθούν ψηφιακές επενδύσεις, ύψους από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud. Θα απευθύνεται δυνητικά στο σύνολο των ΜμΕ της χώρας.

Οι προτεινόμενες επενδύσεις θα αξιολογηθούν βάσει των business plans που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και θα καλύπτει μέρος των επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν στη σχετική ΚΥΑ.

Σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, στο πλαίσιο αυτού του έργου, που ουσιαστικά θα στηρίξει τη ζήτηση από εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των προϊόντων και υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν στον πρώτο κύκλο. Το συνολικό ύψος επιδότησης της ζήτησης αναμένεται να φτάσει στα 20 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακές συναλλαγές

Ο ερχόμενος Ιούνιος θα είναι αφετηρία και για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος για συστήματα ψηφιακών συναλλαγών στις ΜμΕ, στο οποίο θα κατευθυνθούν 80 εκατ. ευρώ. Αφορά στην αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών, καθώς και στην αντικατάσταση 100.000 παλαιών μηχανημάτων POS. Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται σε περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις δικαιούχους. Θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της επικοινωνίας των συστημάτων των ΜμΕ με τα φορολογικά και ελεγκτικά συστήματα της διοίκησης. Προκειμένου το επιμέρους πρόγραμμα, προϋπολογισμού περί τα 80 εκατ. ευρώ, να σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα των ψηφιακών συστημάτων, τρέχει ήδη από την ΑΑΔΕ διαβούλευση σχετικά με τα πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Γ. Δεληκανάκης (Southrock Asset Management): Βιωσιμότητα και ολιστική προσέγγιση αναβαθμίζουν το τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας
Οικονομία |

Γ. Δεληκανάκης (Southrock): Βιωσιμότητα και ολιστική προσέγγιση αναβαθμίζουν το τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας

Γιατί είναι σημαντικά τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Πού μπορεί να στηριχθεί το νέο τουριστικό μοντέλο της χώρας