Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου θα τον ενημερώσει σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Από τη στιγμή που ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη διαβούλευση και την πρόταση του ΚΕΠΕ για το πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, η κυβέρνηση θα είναι σχεδόν έτοιμη για τις οριστικές ανακοινώσεις.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει την συνάντηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ώστε η κυβέρνηση να κάνεις τις ανακοινώσεις.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου, σημείωσε πως «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος».
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό
Η κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 6%.
Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει μια υψηλή αύξηση που θα οδηγεί τον νέο κατώτατο μισθό στο πεδίο των 703 έως 710 ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας προτείνει την «αποκατάσταση της αγοραστικής απώλειας των χαμηλόμισθων», εκτιμώντας ότι «η αύξηση θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους», τον οποίο προσδιορίζει άνω του 5%.
Τα σενάρια
Το ύψος της αύξησης των μισθών σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και αερίου αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ετσι οδεύουμε σε μια αύξηση: είτε 6% και νέο κατώτατο 703 ευρώ, είτε 7% και νέο κατώτατο μισθό στα 710 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά από κοινού με το 2% – θα κινείται κοντά ή και θα ξεπερνά την περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που πέρυσι ήταν 8,3%.
Αντιθέτως προς αυτή την εξέλιξη τεράστιο χάσμα χωρίζει τις απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων. Σε αυξήσεις 3% ή 4% κατ’ ανώτατο όριο επιμένουν οι λεγόμενες «μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις» – ΣΕΒ και ΣΕΤΕ – ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ – γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%.
Η πρόταση του ΚΕΠΕ
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας Παναγιώτης Λιαργκόβας «το ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπέβαλε στον υπουργό Εργασίας Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο καταγράφει τις προτάσεις των διαβουλευόμενων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Τα ερευνητικά ιδρύματα που κατέθεσαν εκθέσεις αναφορικά με την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της διαβούλευσης συμφωνούν να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά διαφωνούν ως προς το μέγεθος αυτής της αύξησης. Συγκεκριμένοι θέτουν αμιγώς οικονομικά κριτήρια (νομισματική σταθερότητα, διατήρηση ανταγωνιστικότητας κ.λπ.) προκρίνοντας μικρότερη αύξηση, ενώ άλλοι θέτουν κριτήρια κοινωνικά (μείωση ανισότητας, φτώχειας και υλικής στέρησης) ζητώντας μια σαφώς υψηλότερη αύξηση».
Ανακούφιση
Και τονίζει ότι «μια μικρή αύξηση δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την ανακούφιση των νοικοκυριών, καθώς θα απορροφηθεί πλήρως από τον πληθωρισμό. Από την άλλη, μια αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις θα έχει δυσμενείς συνέπειες κυρίως σε αυτούς τους οποίους ο κατώτατος μισθός καλείται να προστατεύσει.
Στην τελική απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τον κατώτατο μισθό είναι χρήσιμο να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής:
- Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αναμένεται να διαμορφωθεί το 2022 σε επίπεδο άνω του 5%.
- Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά και η μείωση αυτή είναι πιο έντονη για τους φτωχότερους και οικονομικά αδύναμους.
- Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2022 παραμένουν θετικές, παρ’ όλη την αβεβαιότητα, και προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και βελτίωση της παραγωγικότητας.
- Η πρόβλεψη για ανάπτυξη αναμένεται να μετριάσει σε κάποιον βαθμό την αρνητική επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην απασχόληση.
- Το γεγονός ότι μισθολογικές αυξήσεις δημιουργούν θετικές προσδοκίες.
- Από την άλλη πλευρά, μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει επίσης και τους μέσους μισθούς, ενώ θα έχει αρνητική επίδραση στην απασχόληση, μικρότερη στον βαθμό που θα επιτευχθούν αξιόλογοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Επομένως, η αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους».
Latest News
Τα προβλήματα στην πλατφόρμα Πόθεν Έσχες «δείχνουν» παράταση
Αποκλειστικές πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τη διάρκεια του διαστήματος αυτού
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και αύξηση της απασχόλησης «γεμίζουν» τα ταμεία του ΕΦΚΑ
Πλεόνασμα 900 εκατομμύρια για το 2025 παρά την αύξηση των οφειλών και την απόδοση εκκρεμών συντάξεων
Οι τελευταίες πληρωμές και φοροεκκρεμότητες της χρονιάς
Ποιες δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως 31 Δεκεμβρίου ? Πώς δηλώνονται αναδρομικά ποσά από μισθούς και συντάξεις
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις με την αύξηση – Σε ποιους δικαιούχους και πότε θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις αυτές θα περιλαμβάνουν την αύξηση του 2,4% που έχει επιβληθεί οριζοντίως
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στο τέλος Δεκεμβρίου
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη εντός του 2025 δε θα δουν την αύξηση του 2,4%
Αναδρομικά: Πότε θα τα λάβουν 400.000 συνταξιούχοι - Οι δικαιούχοι
Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Καμία κυβερνητική δέσμευση για επέκταση της απόφασης σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Ποιοι θα «κερδίσουν» έκπτωση φόρου
Ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι αλλάζει στο χρονοδιάγραμμα, τις εκπτώσεις φόρου, τις δηλώσεις συζύγων
ΑΑΔΕ: Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως 28/2/2024
Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ - Πώς θα περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή
Στο Invest in Greece Forum ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΑΔΕ στους πολίτες
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.