Ήταν σαν ιατρική επίσκεψη κατ’ οίκον αλλά με φουτουριστικό τόνο: χειρουργός της NASA εμφανίστηκε ως ολόγραμμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για μια πρωτοποριακή επίσκεψη τηλεϊατρικής.

Χρησιμοποιώντας την κάμερα HoloLens της Microsoft και λογισμικό της εταιρείας Aexa, ο δρ Τζόζεφ Σμιντ συνομίλησε με τον Ευρωπαίο αστροναύτη Τόμας Πεσκέ τον περυσινό Οκτώβριο, ανέφερε η NASA σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Το σύστημα, εξηγεί η υπηρεσία, είναι μια εφαρμογή της «ολομεταφοράς»(holoportation), τεχνολογίας που επιτρέπει τη μετάδοση ήχου και τρισδιάστατων εικόνων σε πραγματικό χρόνο. Η Microsoft πειραματίζεται με την ολομεταφορά από το 2016, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στο Διάστημα.

Η ομάδα που ανέπτυξε το σύστημα εμφανίστηκε δίπλα στον δρ Σμιντ (ESA / Thomas Pesquet)

Η NASA συνεργάζεται τώρα με την εταιρεία για σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας, το οποίο θα «τηλεμεταφέρει» ανθρώπους από τη Γη στο Διάστημα και αστροναύτες από το Διάστημα στη Γη.

Στο απώτερο μέλλον η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον Άρη αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης, όπως η Ανταρκτική, όπου η τηλεϊατρική έχει ζωτική σημασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
iPhone: Γίνεται 15 ετών. Να πώς άλλαξε τη ζωή μας!
Partners |

15 χρόνια iPhone που άλλαξαν τη ζωή μας

Στις 29 Ιουνίου 2007, το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά. Οι αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των iPhοne την τελευταία μιάμιση δεκαετία – μεταξύ των οποίων οι πιο ευκρινείς κάμερες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- κατέστησαν δύσκολο το να μην ασχολούμαστε με αυτόν τον διάσημο «υπολογιστή τσέπης».