
Στο 3% εκτοξεύτηκε η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Tζερόμ Πάουελ ότι μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης είναι στο τράπεζι της επόμενης συνάντησης.
Η απόδοση του 5ετούς ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,001%, ξεπερνώντας την απόδοση του 30ετούς, που διαμορφώθηκε στο 2,949%. Πρόκειται για αναστραφή της καμπύλης των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές πωλούν βραχυπρόθεσμους ομολογιακούς τίτλους και επιλέγουν μακροπρόθεσμους, λόγω της ανησυχίας τους για την πορεία της οικονομίας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,932% , ενισχυμένη κατά 1,5 μονάδες βάσης.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό δηλώνοντας ότι είναι πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα.«Είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, είπε ο Πάουελ ενώ συμμετείχε σε πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Θα έλεγα ότι οι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Μαΐου».
Οι δηλώσεις του Πάουελ ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τις συνηθισμένες αυξήσεις της κατά 25 μονάδες βάσης και θα κινηθεί πιο γρήγορα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Μια μονάδα βάσης ισούται με 0,01 ποσοστιαία μονάδα.
Παρόλα αυτά οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους. Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή οικονομική επιβράδυνση που θα προέλθει από την άνοδο του πληθωρισμού και τις προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.


Latest News

Πώς θα επηρεάσει η παραίτηση Τζόνσον τη στερλίνα - Τι αναφέρει η Oxford Economics
Η άμεση ανάλυση του οίκου

Ανάβαση με βαρίδια
Το Χρηματιστήριο αντιδρά σήμερα με καλύτερες προϋποθέσεις από τη ζώνη της υπερπώλησης, αλλά θα πρέπει σε πρώτο χρόνο να ανακτήσει τις 805 μονάδες

Υφεση «δείχνουν» τα ομόλογα
Ανεβαίνουν οι αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Τι γίνεται με την Ελλάδα

Ανοδικά στερλίνα και FTSE 100 μετά τις πληροφορίες για παραίτηση Τζόνσον
Ικανοποίηση στις αγορές

Eurostoxx 50: Σημάδια ανάκαμψης
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.

Kornit Digital: Δίχως αύριο πωλούν τη μετοχή της
Η τεχνική εικόνα της μετοχής.

Νέα ανοδική προσπάθεια
Κρίσιμος καταλύτης το διεθνές κλίμα

Συνεχίζουν την ανοδική αντίδραση οι ευρωαγορές
Η εστίαση σήμερα στρέφεται στα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κέρδισε 1,44%

Ασθενής ανοδική προσπάθεια μετά τις εκτεταμένες πωλήσεις στο ΧΑ
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.