Ένα γεύμα βασισμένο σε κρέας που «καλλιεργείται» ή σε έντομα θα μπορούσε  να οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση εκπομπών άνθρακα και νερού, καθώς και στην απελευθέρωση γης για τη φύση. Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης που υπολογίζει τα περιβαλλοντικά οφέλη των «πιο πράσινων» τροφίμων, τονίζοντας ότι οι πιέσεις στον πλανήτη θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περισσότερο από 80% με τέτοιες τροφές, σε σύγκριση με την τυπική ευρωπαϊκή διατροφή.

Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι καταναλωτές θα θελήσουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Όπως αναφέρει το BBC μια σειρά από μη συμβατικά τρόφιμα αναπτύσσονται με στόχο την παροχή τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα είναι ήπια στον πλανήτη χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και γη.

Επιστήμονες στη Φινλανδία μελέτησαν το διατροφικό προφίλ ορισμένων από αυτά τα προϊόντα και εξέτασαν τρία μέτρα περιβαλλοντικής πίεσης: τη χρήση του νερού, της γης και τις πιθανές εκπομπές άνθρακα.

Οι επιστήμονες αυτοί αναφέρουν ότι η αντικατάσταση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων με εναλλακτικές τροφές θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπτώσεις κατά περισσότερο από 80%, παρέχοντας παράλληλα μια πιο ολοκληρωμένη σειρά βασικών θρεπτικών συστατικών από μια αμιγώς χορτοφαγική ή vegan δίαιτα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι λύσεις σχετικά χαμηλής τεχνολογίας, όπως η μείωση του κρέατος και η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, είχαν παρόμοιο αντίκτυπο στον πλανήτη.

«Με σημαντικές μειώσεις στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αντικατάστασή τους με νέα ή μελλοντικά τρόφιμα και εναλλακτικές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορείτε να έχετε σημαντικές μειώσεις στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη, τη χρήση γης και τη χρήση του νερού», δήλωσε η Ρέιτσελ Μάζακ από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Και πρόσθεσε ότι παρόμοια εξοικονόμηση παρατηρείται σε μια vegan διατροφή». Και σε μια δίαιτα με 75% μείωση στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, «μπορείτε να έχετε περίπου 75% μείωση σε όλες τις επιπτώσεις».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Food, εξέτασε νέα τρόφιμα που αναμένεται να αποτελέσουν μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας τα επόμενα χρόνια, πολλά από τα οποία βασίζονται σε μεθόδους υψηλής τεχνολογίας για την «ανάπτυξη» ζωικών και φυτικών κυττάρων σε βιοαντιδραστήρες.

Τα νέα τρόφιμα που μελετήθηκαν – μερικά από τα οποία βρίσκονται ακόμη στον πίνακα σχεδίασης – ήταν:

  • Μύγες εδάφους και γρύλοι
  • Ασπράδι αυγού από κύτταρα κοτόπουλου που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο
  • Ένα είδος φυκιών
  • Σκόνες πρωτεΐνης από μανιτάρια ή μικρόβια
  • Βρώσιμα φύκια
  • Γάλα, κρέας και μούρα που καλλιεργούνται από κύτταρα.
  • Καλλιέργεια φυκιών
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green