Έχει στυλώσει τα πόδια η Ουγγαρία στο ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Ο Βίκτορ Όρμπαν, όχι μόνο αρνείται να πει «ναι» στο περιεχόμενο του έκτου πακέτου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα!

«Εάν η Κομισιόν επιμείνει στην υιοθέτηση της προτάσεως θα φέρει όλη την ευθύνη για την ιστορική αποτυχία στην τροχιά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιθετική επιστολή που απέστειλε προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Κατά τον υπερσυντηρητικό πρωθυπουργό και καλό φίλο και σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, το πακέτο των κυρώσεων στην τωρινή του μορφή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας και υπονομεύει την ενότητα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για την Ουγγαρία οι προτεινόμενες κυρώσεις απαιτούν μια σοβαρή αναβάθμιση στις εναλλακτικές υποδομές προσφοράς και μια ριζική αναδιάρθρωση των δυνατοτήτων μας στον τομέα της διύλισης» επισημαίνει ο κ. Όρμπαν, υπογραμμίζοντας πως οι προσπάθειες αυτές χρειάζονται χρόνο και σημαντικές επενδύσεις.

Η Βουδαπέστη ήταν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού αργού έντονα αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική, με το επιχείρημα πως η ουγγρική οικονομία θα υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

H Ουγγαρία πράγματι έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, αλλά έχει σκοπό να διευρύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μέσα από τις δύο νέες πυρηνικές μονάδες που θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την ρωσική Rosatom, στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Πακς, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το project μάλιστα προχωρά κανονικά, όπως επιβεβαιώθηκε σε σημερινή συνάντηση μεταξύ του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών και του CEO της Rosatom.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα