Βουλγαρία και Ελλάδα συμφώνησαν την Πέμπτη να επιδιώξουν κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Βουλγαρία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις παραδόσεις φυσικού αερίου της να περικόπτονται στις 27 Απριλίου μαζί με την Πολωνία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η βαλκανική χώρα, υποστηριζόμενη από την εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζει τώρα για περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές.

Το ενεργειακό φόρουμ

Η Σόφια φιλοξενεί μια ειδική ομάδα της ΕΕ για την παρακολούθηση της παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη. Φιλοξενεί επίσης ένα φόρουμ ενεργειακών αξιωματούχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Άσεν Βασίλεφ, η Βουλγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του δικτύου φυσικού αερίου της βόρεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή με μεγάλο τρόπο και μπορούμε να κόψουμε την εξάρτηση (από τη Ρωσία) μια για πάντα», είπε ο Βασίλεφ στο φόρουμ.

Συνεργασία ΔΕΠΑ – Bulgargaz

Από τη πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ, υπογράμμισε ότι η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και η ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες παράδοσης φυσικού αερίου για την όλη την περιοχή.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναμένεται να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του μοναδικού της τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα στα ανοιχτά της Αθήνας σύντομα και να κατασκευάσει έναν νέο τερματικό σταθμό LNG έξω από το βόρειο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, είπε ο Σκρέκας.

Και πρόσθεσε ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου IGB μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα μεταφέρει αέριο από τους τερματικούς σταθμούς LNG και το αέριο του αζερικού αγωγού στη Βουλγαρία, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Την Πέμπτη, η Bulgargaz υπέγραψε συμβόλαιο με βουλγαρική εταιρεία για την έναρξη της κατασκευής σύνδεσης φυσικού αερίου με τη γειτονική Σερβία.

Πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας

«Η Ελλάδα, με οργανωμένο σχέδιο και την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Αυτό σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με αφορμή τη σημερινή συμμετοχή του σε ευρεία περιφερειακή υπουργική συνάντηση 8 χωρών στη Σόφια, για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο υπουργός: «Συμμετείχα σήμερα στη Σόφια σε ευρεία περιφερειακή Υπουργική συνάντηση 8 χωρών. Η Ελλάδα, με οργανωμένο σχέδιο και την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια