Οι εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας μπορούν να δώσουν λύσεις στις ενεργειακές προκλήσεις.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα συνεδρίασης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με θέμα «Καινοτόμος επιχειρηματικότητα και πράσινες τεχνολογίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση διεξήχθη υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, Καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη και προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Βασίλη Γρηγορίου, Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Advent Technologies, μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ) εταιρείας που σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει κυψελίδες καυσίμου, οι οποίες  χρησιμοποιούν υδρογόνο για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

Αξιοποίηση προϊόντων

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι το αντικείμενο της συνεδρίασης αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με λιγότερες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, την κατανάλωση ενέργειας και τη δημιουργία αποβλήτων. Τόνισε, επίσης, ότι ο τομέας των πράσινων τεχνολογιών έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτο επιστημονικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη μας.

Με αφορμή το αντικείμενο της συνεδρίασης, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια παράγονται διεθνώς σημαντικές καινοτομίες όχι μόνο στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της τεχνολογίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους τομείς των βιοεπιστημών, των τεχνολογιών υγείας, της ενέργειας, των τροφίμων, των υλικών καθώς και της νανοτεχνολογίας.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι επικεφαλής των πετυχημένων εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας παγκοσμίως μπορούν να συμβάλουν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καινοτομία

Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στην πορεία της Advent Technologies, ξεκινώντας από ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και φτάνοντας στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, τονίζοντας ότι αυτό το παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για το παγκόσμιο άνοιγμα και άλλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελίδων καυσίμου και υδρογόνου, καθώς και στις εφαρμογές στην αυτοκίνηση, την αμυντική βιομηχανία και τη ναυτιλία. Υποστήριξε ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία επενδύσεων για τη χώρα και παρουσίασε τις προτάσεις για δημιουργία μονάδων παρασκευής καθαρού υδρογόνου και μονάδων κυψελίδων καυσίμων (προγράμματα White Dragon και Green HiPo) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Εκφράστηκε, επίσης, θετικά για το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα αλλά επεσήμανε ότι χρειάζονται καλύτερες υποδομές στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, ανέδειξε την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της συνεργασίας με τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθώς και της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΑΠΕ: 400 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων και αύξηση ισχύος
Green |

Έρχεται αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων και αύξηση ισχύος

Στόχος η σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών και αιολικών), η υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση του ηλεκτρικού δικτύου σε σημαντικούς οικισμούς και ευαίσθητες αστικές περιοχές - Με ΚΥΑ εγκρίθηκαν τα πρώτα 112 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.