Στο πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών εστίασαν κατά την εισαγωγική τους τοποθέτηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία «για να εκτιμήσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, δε, την Ελλάδα πηγή σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Μπάιντεν: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ
«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Οι δηλώσεις των δύο ηγετών
Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.
Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.
Οι δύο άνδρες θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.
Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών
Latest News
Αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση οφειλών στους δήμους
Αιτήσεις για τις οφειλές στους δήμους μέχρι 31 Ιανουαρίου - Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 95%
ΠΑΣΟΚ: Τροχονόμος συμφερόντων η κυβέρνηση – Όχι άλλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί πέντε χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», λέει το ΠΑΣΟΚ
Ένας σεΐχης, ένας μεγιστάνας και ένας διπλωμάτης «μαγείρεψαν» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ
Σύμφωνα με τους New York Times αυτό που «απελευθέρωσε» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ ήταν η απίθανη συνεργασία δύο προσώπων
Προεδρική εκλογή: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για τις… κεντροαριστερές ψήφους
H «τύχη» των προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ποια θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους
«Το σκάνε» οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Τραμπ
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον που δεν επιθυμούν να είναι στην πόλη την ημέρα πραγματοποίησης της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στη Λάρισα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Υπέρ της υποψηφιότητας Τασούλα για ΠτΔ ο Κικίλιας
Όπως σημείωσε ο υπουργός η επιλογή προσώπου από άλλη παράταξη συνέβαινε λόγω ανάγκης από τα κόμματα, υπό το φόβο πτώσης της κυβέρνησης
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ο συμβιβασμός και το ρίσκο
Η προεδρική εκλογή – Η παραταξιακή στρατηγική – Το τέλος της συναίνεσης
Το σχέδιο Τραμπ για μαζικές απελάσεις την επομένη της ορκωμοσίας του
Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μαζική απέλαση στην ιστορία της χώρας
Η εξέλιξη των προσδόκιμων της ζωής μας, μια σταθερή επιβράδυνση των κερδών μετά το 2000
Η «ταχύτητα» με την οποία κερδίζουμε χρόνια ζωής φυσικά δεν είναι ιδία με αυτή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, και αυτό δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα