Στη σύνταξη λίστας των ελληνικών ενεργειακών έργων υποδομής καθώς και άλλων χρηματοδοτικών δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που ανήκουν στις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU, προχωρά η κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς. 

Με βάση τα όσα έκανε γνωστά την περασμένη εβδομάδα η Ευρ. Επιτροπή τα κράτη – μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν τα αδιάθετα 225 δις. ευρώ δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα και προγράμματα που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα ήδη έχουν πιάσει μολύβι και χαρτί… τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθώς και το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για την κατασκευή και δεύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα πορεύεται παράλληλα με το υπάρχον εθνικό σύστημα, δηλαδή από την Κομοτηνή μέχρι την Κόρινθο. Πηγές δείχνουν και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας, ενώ δεδομένη θεωρείται και η ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ετοιμάσει ταχύτατα τη συγκεκριμένη λίστα προκειμένου η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα διεκδικήσει την αδιάθετη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τοποθέτηση

Σχολή πιλότων στην Αθήνα ετοιμάζεται να ανοίξει η εταιρία Sinacro, με έδρα στο Παρίσι. Σε συνεργασία με την Aegean.

Ομάδα στελεχών της γαλλικής εταιρίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας κι αναζητά τους κατάλληλους χώρους. Πάντα σε συνεργασία με την ελληνική αεροπορική εταιρία.

Επένδυση

Μια μεγάλη έκταση, προς εξαγορά, αναζητά ο πολυεθνικός όμιλος Safran, κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Ο λόγος;

Θέλει να δημιουργήσει μονάδα συντήρησης κινητήρων αεροσκαφών (και) στην χώρα μας. Η αναζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Το κτίριο όπου στεγάζονταν η αντιπροσωπεία αυτοκίνητων Renault στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας (στο ύψος της Κηφισιάς), θα το γνωρίζετε. Και ποιος δεν το γνωρίζει άλλωστε; Είναι σημείο αναφορά, δεκαετίας τώρα.

Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια είναι κλειστό. Η εταιρία που είχε την αντιπροσωπεία σταμάτησε να (το) λειτουργεί. Το φθινόπωρο, ωστόσο, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του. Ως hypermarket της αλυσίδας Σκλαβενίτη.

Σύμβουλος

Ένας καλός σύμβουλος, πάντα, κάνει τη διαφορά. Είναι κανόνας. Στην περίπτωση της Reggeborgh βρήκε εφαρμογή σε δυο διαφορετικά projects το τελευταίο διάστημα. Στο ρόλο του συμβούλου; Η Goldman Sachs.

Ακίνητο

Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Ιπποκράτους. Είναι εννιαώροφο, ανήκει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και τα τελευταία χρόνια ήταν (σχεδόν) παρατημένο στην τύχη του.

Μέχρι που εμφανίστηκε η Intrakat. Έκανε μια πολυετή μίσθωση (για 20 χρόνια), το ανακατασκεύασε με προδιαγραφές «πράσινου» ακινήτου και τώρα ετοιμάζεται να το εκμεταλλευτεί. Απλές δουλειές.

Δεξαμενόπλοια

Προς όφελός τους «δουλεύει» (προς ώρας) το ευρωπαικό εμπάργκο στο ρωσικό αργό για τα ελληνικά δεξαμενόπλοια. Πλέον οι πλόες όσων το μεταφέρουν κατευθύνονται προς τα (μακρινά) λιμάνια της Ινδίας και της Κίνας, αντί των ευρωπαϊκών, που δεν μπορούν να «πιάσουν» λόγω εμπάργκο. Αυξάνοντας τα συμβόλαια τους, κατακόρυφα.

Αρκεί να μην περάσει από τις Βρυξέλλες η πλήρης απαγόρευση της μεταφοράς του ρωσικού αργού από βαπόρια ευρωπαικών εταιριών. Ανεξαιρέτως του που κατευθύνονται. Γιατί τότε θα μιλάμε για καταστροφή.

Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η πίεση είναι μεγάλη.

Γκάλοπ

Τριχοτομημένη εμφανίζεται πλέον στους περισσότερους νομούς της η Κρήτη. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά, με μικρές διακυμάνσεις. Οπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε (μάλλον) οριστικά την πρωτιά στους τρεις από τους τέσσερις. Αιτία; Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΚΡΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΑ

*Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να δέχεται εισηγήσεις να κλείσει το κόμμα του (ΚΙΔΗΣΟ).

*Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν το δεύτερο προγραμματικό τους βήμα. Θα παρουσιάσουν το σχέδιο τους για τους αγρότες. Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη Λάρισα, προσεχώς. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοίνωσαν το γενικό οικονομικό τους πρόγραμμα, σε εκδήλωση στην Αθήνα.

*Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει μια (επιπλέον) παρέμβαση σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές και το κόμμα του. Θα καθιερώσει «κόφτη» στις θητείες. Πάνω από δυο, δεν θα επιτρέπονται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories