Σε βελτιώσεις στο «παρά πέντε» της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με απαλλαγή από τον φόρο για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους  πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 13.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθώς με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού του φόρου θα έβλεπαν υπέρογκες και άδικες χρεώσεις. Σύμφωνα με την τροπολογία, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν σήμερα και η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 όπως ισχύει και για τους  υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν λάβει το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι  δεν επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 0,20% – 1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, και το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%. Ωστόσο  το ποσοστό αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ και επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% – 20%.

___________________________

Καθυστερήσεις

Η κατακύρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι τιμήματος 733 εκ. ευρώ τον περσινό Σεπτέμβριο και η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ και τους Ιταλούς παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, είχε χαρακτηριστεί success story από την κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Όλα δείχνουν όμως ότι η μεταβίβαση θα καθυστερήσει… Για ποιους λόγους; Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ του ΟΤ .

__________________________

Επέλαση

Το ισραηλινό επενδυτικό fund Zoia σαρώνει το τελευταίο διάστημα την αγορά ακινήτων στην Αθήνα.

Ήδη έχει αποκτήσει και διαχειρίζεται 31 κτίρια στην Αττική, από τα οποία το 70% αφορά αποκλειστικά διαμερίσματα.

Συνολικά σχεδιάζεται η εκμετάλλευση 750 διαμερισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας. Τα 90 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα είτε ανακατασκευάζονται ήδη είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.

__________________________

Ποιος θα πάει στο Νταβός;

Τελικώς, ο πρωθυπουργός δεν θα δώσει το «παρών» στο φετινό φόρουμ του Νταβός. Παρά την προσπάθεια που έκαναν από το Μαξίμου να χωρέσουν στο πρόγραμμα του ένα πέρασμα από τις Άλπεις, τελικώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Στη θέση του, ωστόσο, δεν θα πάει ένας υπουργός, αλλά το… μισό υπουργικό συμβούλιο. Με την εντολή «να συναντήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους, εν δυνάμει, επενδυτές»

Οι φετινές διεθνείς συμμετοχές, πάντως, δεν είναι τόσο πολλές όσο προ πανδημίας.

___________________________

Πιέσεις

Από τις Βρυξέλλες μαθαίνουμε ότι το Κίεβο πιέζει – και μάλιστα πολύ – για να επιβληθεί μια ακόμα απαγόρευση στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, να μην της επιτρέπεται να μεταφέρεται, ακόμα και σε τρίτες χώρες, ρωσικό αργό πετρέλαιο. με δεξαμενόπλοια που ανήκουν σε χώρες – μέλη της ΕΕ

Προς το παρόν, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, αντιστέκονται σθεναρά σ’ αυτή την κύρωση. Για ευνόητους λόγους.

_____________________________

Αλλάζει χέρια

Ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί η πώληση περιφερειακού τηλεοπτικού καναλιού στο δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη. Με τα κεφάλαια από την πώληση του πακέτου της Ελλάκτωρ.

_____________________________

Ανασχηματισμός προ των πυλών;

Εντείνονται οι φήμες που κυκλοφορούν στην Αθήνα για επικείμενο ανασχηματισμό. Ενδεχομένως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, να σπάσει το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα δυο. Στο κλασσικό υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα περάσει η αρμοδιότητα των ΟΤΑ και στο κομμάτι που θα έχει αρμοδιότητα τους δημοσίους υπαλλήλους και θα περάσει στο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.

____________________________

Aνοιγμα

Προσπάθεια ώστε από του χρόνου να κάνουν την εμφάνιση τους Ινδοί αλλά και Νοτιοκορεάτες τουρίστες κάνει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού. Με στοχευμένες κινήσεις και στις δυο αγορές.

_____________________________

Το deal της Αegean

Μια δυνατή κίνηση ετοιμάζεται να κάνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Aegean. Συγκεκριμένα, θέλει να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη ενοικίαση του μεγάλου υπόστεγου που χρησιμοποιούσε ως τεχνική βάση η παλιά Ολυμπιακή.

Αποσκοπεί: α) στην καλύτερη εξυπηρέτηση του στόλου της, που μεγαλώνει, αλλά και β) σε πρόσθετα έσοδα μέσω της υπενοικίασης του χώρου σε τρίτες (ξένες) αεροπορικές.

_____________________________________

Σενάριο

Είναι γνωστό ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh ενδιαφέρονται και για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μάλιστα, κοινωνός αυτού του ενδιαφέροντος έχει γίνει και ο πρωθυπουργός, σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται ότι τώρα, απέκτησε και αντικείμενο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί κοιτάζουν την τράπεζα του ομίλου Βαρδινογιάννη (Optima Bank). Με πρόθεση να συμμετάσχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αν το αποφασίσουν τελικώς.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories