Τι (άλλο) σχεδιάζει για την Ελλάδα η Microsoft προσεχώς;

Την ένταξή της στο σχέδιο δημιουργίας διεθνών δικτύων συγχρονισμού των εργαζομένων με τηλεργασία σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η Google εξετάζει επένδυση στις υποδομές ψηφιακής κατάρτισης εργαζόμενων. Επίσης την ανάδειξη της Ελλάδας σε ψηφιακό κόμβο μεταφοράς δεδομένων και διασύνδεσης μεταξύ Αφρικής, Ασίας κι Ευρώπης, ενώ η Meta την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 μηχανικών, για την ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου εργαζομένων της.

Όλες οι παραπάνω ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις τα projects ωριμάσουν.

Eπίσκεψη

Τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ ετοιμάζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Θα συναντηθεί με κυβερνητικά στελέχη, think tanks και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται ότι θα έχουν οι επαφές του με επενδυτικά funds.

Ανασχηματισμός προ των πυλών;

Οργιάζουν και πάλι οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το Μαξίμου τις διαψεύδει, αλλά υπάρχουν δυο – τρεις υπουργοί που αισθάνονται και συμπεριφέρονται ως… μελλοθάνατοι.

Αυτοδυναμία

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από αρκετό καιρό, ξαναμιλούν για την προοπτική της αυτοδυναμίας. Την δεύτερη Κυριακή των εκλογών (με την ενισχυμένη αναλογική).
Οι τελευταίες εκτιμήσεις ψήφου στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, κάνουν λόγο για πάνω από 35% – 36%, οπότε ο στόχος γίνεται όντως πιο ρεαλιστικός.

Η ακρίβεια, το «ποντάρισμα» Τσίπρα και οι κάλπες

Πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά – μετ’ επιτάσεως εκλογές – την ώρα που βρίσκεται τόσο πίσω στις δημοσκοπήσεις. Τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει υπό το βάρος της ακρίβειας και θα προσπαθήσει να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπουν» ότι βρίσκονται πίσω δημοσκοπικά, κάτι το οποίο δίνει πλεονέκτημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, εκτιμούν ότι η πραγματική διαφορά είναι μικρότερη, καθότι υπάρχει μια συστηματική υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Επίσης, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει ότι οι πρώτες κάλπες, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική, θα καταγράψουν και μια πιο «χαλαρή» ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για τις δεύτερες εκλογές, για να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως, αυτή τη στιγμή η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αισθάνονται τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Τέλος (;) στις καθυστερήσεις

Ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης – ένα διαχρονικό αίτημα – θεωρείται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με δύο διατάξεις δίνεται η δυνατότητα για περικοπή μισθού και κόψιμο της άδειας που θα επιβάλλονται απευθείας από τον προϊστάμενο του δικαστηρίου που υπηρετεί ο δικαστής. Με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών επιχειρείται η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της.

Επιπλέον, εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και ρυθμίσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναμορφώνεται το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών.

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου και οι Σπέτσες

Μπορεί ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, οι υφυπουργοί και οι περίπου 70 Σαουδάραβες επιχειρηματίες δήλωσαν «μαγεμένοι» από τη Σαντορίνη, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου όμως συνεχίζει να μαγεύεται από τις Σπέτσες.

Μάλιστα ο Sir αυξάνει τις επενδύσεις του στο αριστοκρατικό νησί του Αργοσαρωνικού, αποκτώντας και νέα ακίνητα «φιλέτα». Τα ακίνητα αυτά προορίζονται για ιδιωτική χρήση και όχι για εκμετάλλευση, λένε όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συναλλαγές.

Εμπάργκο

Οι πληροφορίες επιμένουν: Το Λονδίνο, προσεχώς, θα άρει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Πρόκειται για μια απόφαση που ισχύει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί ότι πρέπει να αποσυρθεί.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η κίνηση του Λονδίνου, θα βρει κι άλλους μιμητές στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Προς το παρόν, όμως, όχι και τις ΗΠΑ.

Το αντίβαρο; Η επιχείρηση αποκατάστασης των σχέσεων, ωστόσο, της Άγκυρας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χωλαίνει. Η Ιερουσαλήμ δεν συζητά ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, ενώ το Κάιρο θα υποδεχτεί τουρκική αποστολή προσεχώς, αλλά υποβαθμισμένη. Επικεφαλής της θα είναι ο υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν.

Eπιστολή

Και ξένοι νομικοί επιστρατεύτηκαν για τη σύνταξη της απαντητικής επιστολής που έστειλε η Αθήνα στον ΟΗΕ για τις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που καθυστέρησε η αποστολή της.

Γεωτρύπανο

Πού θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο που αναμένεται να βγει τον Ιούλιο από τον κόλπο της Μερσίνης;

Η απάντηση; Πιθανόν, στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της Κύπρου. Εκεί όπου προγραμματίζεται έρευνα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL.

Επιτόκια

Στις συνεδριάσεις της 21ης Ιουλίου και της 8ης Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της από 0,25%. Κι έτσι, το επιτόκιο των καταθέσεων θα επιστρέψει στο μηδέν.

Μια ακόμη, ανάλογη, αύξηση εκτιμάται ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Σχετικά ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια τετ α τετ που είχαν στο Νταβός.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories