Πού βρίσκεται η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ; Γιατί είναι τόσο σιωπηλή, με εξαίρεση μια ανακοίνωση διά της εκπροσώπου της πριν από μήνες για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία; Πολλοί στη Γερμανία διερωτώνται για όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι πρώην καγκελάριοι επιλέγουν κατά έναν άγραφο κανόνα μια χαμηλών τόνων δημόσια παρουσία.

Παρόλα αυτά η Άγκελα Μέρκελ έκανε χθες την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με αφορμή την αποχώρηση του Ράινερ Χόφμαν από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων. Στην ομιλία που εκφώνησε επέλεξε να στείλει το δικό της μήνυμα προς την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία. «H αλληγεγγύη μου είναι προς την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία και στο δικαίωμά της να αμυνθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ έκανε μάλιστα λόγο για έναν «βάρβαρο επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει ως τώρα η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι G7. Ως πρώην καγκελάριος δεν θα ήθελε να προβεί σε εκτιμήσεις, όπως είπε, ωστόσο πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη μεταπολεμική Ευρώπη.

«Η Μπούτσα αποτυπώνει την φρίκη»

Η Άγκελα Μέρκελ θέλησε επίσης στα σταθεί ιδαίτερα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία.  «Η Μπούτσα αποτυπώνει την φρίκη» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στα εγκλήματα πολέμου, τα οποία όπως όλα δείχνουν διαπράχθησαν σε αυτή την πόλη λίγο έξω από το Κίεβο.

H επί 16 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας επέλεξε ωστόσο να μην προβεί σε δηλώσεις με αυτοκριτική χροιά για τα δικά της πεπραγμένα σε σχέση με τη Ρωσία ή τη στενή κατά πολλούς σχέση της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο παρελθόν. Ούτε για το φιλόδοξο κοινό τους ενεργειακό πρότζεκτ, τον αγωγό Nord Stream 2.  Επέλεξε να μην πει, προς το παρόν τουλάχιστον, τίποτα για όλα αυτά, σε αντίθεση με το mea culpa του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πάντως με την εμφάνισή της στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται ότι έκανε ένα χαμηλών τόνων comeback στον δημόσιο βίο. Στις 7 Ιουνίου είναι επίσης καλεσμένη από τον εκδοτικό οίκο Aufbau Verlag για να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Ποια είναι λοιπόν η χώρα μου;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Berliner Ensemble, όπου η πρώην καγκελάριος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου του Spiegel Αλεξάντερ Όζανγκ.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης