Έρχεται σήμερα το πρωί στην Αθήνα και φεύγει κατευθείαν για Αστυπάλαια το μεγάλο αφεντικό της VW.

Εκεί, το μεσημέρι, από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα κάνουν το συμφωνημένο follow up της «πράσινης» επένδυσης που συμφωνήθηκε πέρυσι για το ακριτικό νησί.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στην Αστυπάλαια θα παρουσιασθεί και το νέο ηλεκτρονικό βαν της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Που δοκιμάστηκε στους ειδικά διαμορφωμένους δρόμους (φυσική πίστα) του νησιού.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο λιμάνι του νησιού.

Από την Αγία Πετρούπολη στη Θεσσαλονίκη

Μια και για (γερμανικούς) κολοσσούς ο λόγος, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη δημιουργία του νέου κέντρου ανάπτυξης λογισμικού της Deutsche Telekom.

Η μετεγκατάσταση του hub του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στη χώρα μας από την Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται πως κέρδισε πόντους έναντι άλλων επιλογών που μπήκαν στο μικροσκόπιο, όπως η Κροατία και η Σλοβενία, ακόμα δε και η Ινδία, όπου υπάρχει ήδη μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική βάση του ομίλου.

Η δημιουργία του νέου κέντρου, όπως έγραψε το «Βήμα», που θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες του ομίλου σε όλη την Ευρώπη, φέρνει στην πόλη 300 IT experts από το αντίστοιχο κέντρο που έκλεισε στη Ρωσία, στους οποίους εκτιμάται ότι θα προστεθούν ακόμη 300 Έλληνες εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη «τρέχουν» ήδη η στρατηγική επένδυση της Pfizer για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco.

Το πρώτο βήμα

Και συνεχίζουμε… γερμανικά. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας για τα τεθωρακισμένα έγινε χθες με την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λαμπρεχτ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και την παραχώρηση των ελληνικών bmp-1 στην Ουκρανία και την άμεση αντικατάστασή τους από τα Γερμανικά Marder. Συμφώνησαν μάλιστα να έχουν τακτική επικοινωνία για το θέμα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων

Το ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στα ραντάρ των ξένων επιβεβαιώνεται καθημερινά. «Η Ελλάδα και η Μεσόγειος είναι για εμάς αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά περιβάλλοντα στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο global head για θέματα καινοτομίας και εταιρικής ανάπτυξης της JP Morgan Chase Τζέρεμι Μπάλκιν από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της ελληνικής Viva Wallet, μίλησε για «σημαντική, ιστορική επένδυση» της JP Morgan, υπό την έννοια ότι αναγνώρισε στην περιοχή ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό και άφθονο τεχνολογικό ταλέντο. Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος με την ανθεκτικότητα χωρών όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ μπροστά στα διάφορα και διαφορετικά σοκ των τελευταίων ετών.
Περιγράφοντας τις τάσεις που διακρίνει στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, ο Τζέρεμι Μπάλκιν παρατήρησε ότι θα δούμε όλο και πιο ψηφιακές συναλλαγές με όλο και λιγότερα σύνορα ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες πλατφόρμες.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ άλλων ψηφιακών και «πράσινων» επενδύσεων, όπως και επενδύσεων από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα (Microsoft, Pfizer, Cisco, Amazon κ.ά.).

Στην προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα εστίασε την ομιλία του o υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας της Χρίστος Δήμας. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) στη χώρα και έδωσε έμφαση στην έννοια της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, παραθέτοντας ως παραδείγματα την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% και τη μείωση της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων. Έδωσε επίσης έμφαση στις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), αναφερόμενος σε σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Το αίτημα

Για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη της Google στο περιθώριο του φετινού φόρουμ του Νταβός, θα έχετε διαβάσει (και εδώ) τις προηγούμενες μέρες. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό, ωστόσο, ήταν ένα αίτημα που υπέβαλε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στη λίστα των προτεινόμενων χωρών της εταιρία για την εκ του μακρόθεν εργασία των υπαλλήλων της. Θα είναι υποχρεωτική τέσσερις εβδομάδες το χρόνο, αλλά από συγκεκριμένες χώρες. Και ο πρωθυπουργός ζήτησε μια από αυτές να είναι και η Ελλάδα.

Μέτρηση

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετριέται οριακά χαμηλότερα κι από το όριο του 12,5% δεν προκαλεί πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Από το κόμμα επιμένουν ότι δεν ανησυχούν, καθώς έχουν ενδείξεις για αντιστροφή της τάσης προσεχώς.

Ρεπό λόγω καύσωνα;

Το ενδεχόμενο να δίνεται ρεπό για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στις ημέρες του μεγάλου καύσωνα φέτος το καλοκαίρι, εξετάζεται από την κυβέρνηση. Ως μέτρο για την αντιμετώπιση των μεγάλων ενεργειακών αναγκών.

Οι κρατικές υπηρεσίες είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ρεύματος. Όποτε, η εξοικονόμηση που θα επιτυγχάνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι μεγάλη. Και μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Από τα Επιμελητήρια στην Περιφέρεια…

Για πολλά χρόνια ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπηρετεί τον θεσμό των επιμελητηρίων. Με επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς ο σημερινός πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κατάφερε αν μη τι άλλο όταν εξελέγη στη θέση αυτή το 2014 να αναβαθμίσει το ΕΕΑ και να το κάνει έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και κυρίως να τον μετατρέψει σε έναν πραγματικό σύμβουλο της πολιτείας για θέματα επιχειρηματικότητας. Ο Χατζηθεοδοσίου διετέλεσε επίσης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Όπως μαθαίνω, ο δραστήριος πρόεδρος του ΕΕΑ σχεδιάζει το επόμενό του βήμα. Όχι επιχειρηματικό αλλά θεσμικό. Ετοιμάζεται στις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να διεκδικήσει το χρίσμα του Περιφερειάρχη Αττικής. Ο ίδιος ως γνωστόν προέρχεται από το χώρο του κέντρου και συγκεκριμένα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Ο Χατζηθεοδοσίου έχει επίσης μεγάλη γνώση των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού άλλωστε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας.

Πάντως, ο ίδιος φέρεται να διατείνεται πως δεν επιθυμεί η παράταξη που σχεδιάζει για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής να χρωματιστεί και για το λόγο αυτό, όταν κλειδώσει την απόφασή του, τα υποψήφια μέλη για τα όργανα της διοίκησης θα έχουν πολλά χρώματα… και όχι μόνο ένα.

Πάντως, αν όντως ο Χατζηθεοδοσίου λάβει τις οριστικές του αποφάσεις το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Πατούλης θα έχει έναν ισχυρό αντίπαλο στις εκλογές του 2023.

Αποστολή

Υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής εταιρίας Trenitalia αναμένονται στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Θα έρθουν για το rebranding της θυγατρικής τους, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ετοιμάζεται και θα παρουσιασθεί.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτερα παράπονα από ελληνικής πλευράς για τις ταχύτητες των Ιταλών, στο συγκεκριμένο project, γενικότερα.

Το φιλέτο στο Λαγονήσι

Το ακίνητο της οικογένειας Τίγκα, στο Λαγονήσι, φέρεται να αγόρασε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Πρόκειται για φιλέτο, το οποίο, μέχρι πριν λίγα χρόνια τουλάχιστον, θεωρούνταν το ακριβότερο της περιοχής.
Ο Προκοπίου το αγόρασε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Η περιοχή όπου βρίσκεται είναι όντως μοναδική.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories