Τις τελευταίες εβδομάδες και ιδίως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το νέο μηχανισμό ελέγχου των τιμών ρεύματος από την 1η Ιουλίου, ιδιώτες πάροχοι έχουν αναθέσει σε call centers να καλούν καταναλωτές και να τους προτείνουν προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με προσφορές για φθηνότερη κιλοβατώρα.

Είναι εκατοντάδες τα νοικοκυριά που στην κυριολεξία βομβαρδίζονται από τηλεφωνήματα με τους πωλητές να επιδίδονται σε επιθετικό marketing. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι προσφορές αυτές είναι και παραπλανητικές. Και δεν είναι και λίγοι εκείνοι που «τσιμπάνε» και αλλάζουν πάροχο.

Έλα, όμως, που ορισμένα call centers ανάμεσα στα πολλά τηλεφωνήματα τους βρίσκουν σε κάποιο και τον μάστορά… τους.

Και θα σας πω τι εννοώ παραθέτοντας το ακόλουθο πραγματικό περιστατικό:
– «Καλημέρα σας. Σας καλούμε για να σας κάνουμε μία προσφορά για φθηνό ρεύμα. Θέλετε να σας ενημερώσω;» ήταν η πρώτη πρόταση του πωλητή που κάλεσε από call center ανυποψίαστο καταναλωτή για λογαριασμό συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας.
– «Παρακαλώ πείτε μου», απάντησε ο υποψήφιος πελάτης δίνοντας την πάσα… για συνομιλία.
– «Η εταιρεία μας, σας προτείνει τιμολόγιο 0,055 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς», αντέτεινε ο πωλητής με γρήγορο και πιεστικό ρυθμό.
– «Και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής πόσο θα πάει;» ήταν η επόμενη ερώτηση του ψυλλιασμένου… καταναλωτή
– «Στα 0,11 ευρώ…» απάντησε αμέσως ο τηλεφωνητής έχοντας μπροστά του και το εγχειρίδιο της εταιρείας για την πώληση του προϊόντος
– «Αποκλείεται», ήταν η επόμενη αντίδραση του συνομιλητή
– «Μα τι λέτε; Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα πάτε στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα», επέμενε ο πωλητής.
– «Κάνετε λάθος σας λέω και δεν είναι έτσι», επέμεινε με τη σειρά του και ο καταναλωτής, και ήταν η σειρά του να ρωτήσει: «Από ποιο call center τηλεφωνείτε…;» Ο πωλητής κατάλαβε ότι έπεσε σε διαβασμένο πελάτη και βιαστικά, βιαστικά έκλεισε το τηλέφωνο…

Τον πάροχο δεν θα σας τον αποκαλύψουμε, αν και το όνομά του είναι στη διάθεση μας. Αλλά τον υποψήφιο πελάτη θα σας τον αποκαλύψουμε:

Ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ .

Κι αν ο πωλητής γνώριζε με ποιον συνομιλούσε σίγουρα θα ήθελε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί… Τώρα ως προς την εταιρεία που κάνει αυτήν την δήθεν προσφορά… μάλλον θα πρέπει να ξανακοιτάξει καλύτερα τη στρατηγική μάρκετινγκ… η οποία σίγουρα είναι παραπλανητική…

Σαρωτικοί έλεγχοι

Τελικά ο κύβος ερρίφθη για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας 700.000 επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεις από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τέλη Ιουλίου η εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση 15% ή η πληρωμή της 1ης από τις 96 δόσεις που παρέχει τη δυνατότητα η νέα υπουργική απόφαση.

Ωστόσο για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να αναρτηθούν τα ποσά στην ατομική μερίδα του κάθε φορολογούμενου – επαγγελματία ή της επιχείρησης για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανέβει τα στοιχεία ωστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τι ποσό από αυτό που εισέπραξαν συνολικά την περασμένη διετία πρέπει να επιστρέψουν και τι όφελος θα έχουν αν προχωρήσουν σε εφάπαξ αποπληρωμής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, δεν πρόκειται να αναρτηθούν τα εν λόγω ποσά ούτε αυτήν ούτε την επόμενη εβδομάδα. Γίνεται μία προσπάθεια να αναρτηθούν στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου αλλά όπως μας λένε πολύ καλά πληροφορημένες πηγές οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν και οι διασταυρώσεις πριν τα ποσά ανέβουν στο Taxisnet είναι πολλοί και ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Πάντως σε κάθε περίπτωση τα ποσά θα επιστραφούν μας λένε αν και αρκετοί είχαν την ελπίδα ότι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε οριστικό χάρισμά τους και όχι μόνο σε εκπτώσεις που φθάνουν έως και το 75% του ποσού που έλαβαν.

Κοιμούνται ήσυχοι οι ξένοι επενδυτές

Μπορεί το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των επόμενων εκλογών να παίζει δυνατά στην επικαιρότητα, αλλά από ό,τι φαίνεται τους ξένους επενδυτές δεν τους πολυαπασχολεί. Τουλάχιστον προς το παρόν. Φίλος της στήλης, διαχειριστής κεφαλαίων που έχει επαφές με ομολόγους του στο εξωτερικό σημειώνει πως σπάνια να πετύχεις κάποιον να σε ρωτήσει για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο ζητούσαν να μάθουν πληροφορίες.

Όπως λέει, στο εξωτερικό θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι αυτοδύναμη ή με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα θα έχει κυβέρνηση και την επόμενη ημέρα. Δεν βλέπουν άλλο σενάριο, οπότε κοιμούνται ήσυχοι.

Οι δικοί μας εδώ όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο σίγουροι ότι δεν θα μπούμε σε περιπέτειες. Όχι ότι βλέπουν κάτι άλλο να συμβαίνει. Αλλά με τόσα που έχουν δει τα μάτια τους τα προηγούμενα χρόνια με τα αποτελέσματα των εκλογών, κρατάνε και μία πισινή.

Μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά

Σε πολύ μεγάλη «πίεση» βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές, καθότι η ακρίβεια «καλπάζει» με ταχύτατους ρυθμούς. Αν και πέρασε στα «ψιλά» των ειδήσεων, η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ περιγράφει…εύγλωττα και σε αριθμούς τη δύσκολη κατάσταση, η οποία επικρατεί. Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 63% ενώ στο 9% είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν στις -50,7 μονάδες όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -15,6 και -15,9 μονάδες αντίστοιχα.

Επίσης, ο δείκτης για τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε στις -48,6, με το 60% των νοικοκυριών να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Το 73% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 12% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -43,2 και -38,6 μονάδες αντίστοιχα.

Είναι πέρα από προφανές ότι όσο «βαθαίνει» η κρίση τιμών, τόσο θα πλήττονται τα νοικοκυριά.

Ενδιαφέρον

Ονομάζεται Acwa Power, είναι ενεργειακός όμιλος από την Σαουδική Αραβία και στελέχη του βρέθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής. Γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση και την αναφέρουμε;

Επειδή ψάχνει για νέες επενδυτικές ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους. Στο κομμάτι των ΑΠΕ και του υδρογόνου. Πέρα από αυτές, που ήδη έχει, όπως μας λένε.

Αντιθέτως, η Saudi Aramco αποδεικνύεται σαφώς πιο δυσκίνητη.

Mπίλντεμπεργκ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και της φετινής συνεδρίασης της λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το event έγινε στις ΗΠΑ, με ενισχυμένη την ελληνική παρουσία. Γιατί το σημειώνουμε αυτό;

Επειδή εκτός του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, που συμμετέχει σχεδόν ex officio κάθε χρόνο, φέτος πήραν μέρος και ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, o αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο επιχειρηματίας Μάρκος Βερέμης.

Φήμη

Με ποιο κόμμα ακούγεται στην (πολιτική) αγορά ότι επιδιώκει να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά ο πρώην υπουργός, Χρήστος Βερελής; Οσοι σπεύσουν να απαντήσουν με το ΠΑΣΟΚ, βιάζονται…

Βουλή

Θέμα ημερών είναι τα αποκαλυπτήρια του αναμορφωμένου περιβάλλοντος χώρου της Βουλής. Και συγκεκριμένα, εκεί όπου παλιότερα ήταν τα γνωστά «λουλουδάδικα». Τώρα θα φιλοξενηθούν καταστήματα πώλησης αναμνηστικών του Κοινοβουλίου αλλά και (πάλι) δυο καταστήματα πώλησης λουλουδιών.

Η κολώνια που κρατάει χρόνια

Τελικώς, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκατέστησε στην πραγματικότητα ποτέ τις σχέσεις του με μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές πρεσβείες στην Αθήνα. Ακόμα και μετά την αλλαγή φρουράς στις περισσότερες από αυτές.

Κρατάει χρόνια αυτή η «κολώνια». Για την ακρίβεια πάνω από τρία – τέσσερα. Όταν προεκλογικά συγκεκριμένοι πρέσβεις ενημέρωναν, εσφαλμένα, τα «κεντρικά» τους ότι νικητής των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι και πάλι ο Τσίπρας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories