«Δουλειά» πιάνουν από σήμερα οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να καθορίσουν τις αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν για τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν στις περιοχές-φιλέτα εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά.

Πρόκειται για μια έκταση 6.200.000 τ.µ. του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και για ένα έργο που θα αλλάξει την όψη της Αθηναϊκής Ριβιέρας με έναν καινοτόμο και εντυπωσιακό πολεοδομικό σχεδιασμό. Με δεδομένο ότι τα πολυτελή διαμερίσματα στον Marina Tower πωλούνται από τώρα σε τιμές που ζαλίζουν από 7.500 ευρώ/τ.μ. έως και 26.200 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με τη θέα και τον όροφο, οι τιμές ζώνης που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να είναι εντυπωσιακές. Με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν θα φορολογηθούν οι κατοικίες, τα γραφεία, τα καταστήματα που θα κτιστούν σταδιακά και σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι εκτιμητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους έως τις 15 Ιουνίου ενώ για τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής οι εκτιμητές οφείλουν να εφαρμόσουν τις δυο καταλληλότερες κατά την κρίση τους, εκτιμητικές μεθόδους: τη συγκριτική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ζητούμενες τιμές για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά με το ενδεικτικό ακίνητο αναφοράς, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές και τη μέθοδο εισοδήματος, η οποία βασίζεται στον υπολογισμό της αξίας κάθε ακινήτου από την κεφαλαιοποιημένη αξία του εκτιμώμενου εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης αγοράς με εισοδήματα (μισθωτικές αξίες) αντίστοιχα του υπό εκτίμηση ακινήτου.

Ελλείψεις

Η συνεχής υποβάθμιση των τεχνικών σχολών και της επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στη σημερινό φαινόμενο των τραγικών ελλείψεων σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, που «ακουμπά» χιλιάδες επιχειρήσεις.

Δεν λείπουν μόνο στελέχη Πληροφορικής, λείπουν ακόμη περισσότερο μηχανολόγοι, εργατοτεχνίτες, μηχανικοί αυτοκινήτων, κρεοπώλες, ρεσεψιονίστ, ηλεκτρολόγοι, μάγειρες ακόμη και επαγγελματίες οδηγοί.

Αυτά έλεγαν χθες δύο βιομήχανοι και ένας ιδιοκτήτης μεγάλης λιανεμπορικής αλυσίδας σε πηγαδάκι κοινωνικής εκδήλωσης, αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή της «μεγάλης παραίτησης».

Το ότι η έλλειψη προσωπικού αναδεικνύεται στην τελευταία έκθεση SAFE ως το κυριότερο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμη και το διαχρονικό θέμα της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, κάτι δείχνει.

Με τις βιβλιοθήκες ή τις βαριοπούλες;

Το δίλημμα σήμερα είναι το εξής: «Ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, και κάλεσε όλους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας… Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί», τόνισε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του ΑΠΘ ο Πρωθυπουργός «Η ΟΝΝΕΔ μίλησε με τόλμη για πολιτικό φιλελευθερισμό και δικαιώματα. Και μόνη η ΔΑΠ πρόταξε στα πανεπιστήμια την άμιλλα απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω. Ήταν επίσης η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ που επέλεξαν την Ευρώπη, κάτι τόσο αυτονόητο σήμερα, όμως στη δική μας εποχή, η τότε Αριστερά θαύμαζε τριτοκοσμικά καθεστώτα. Εμείς είμαστε χωρίς κουκούλες και βαριοπούλες, όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη», είπε, αναφερόμενος τα γεγονότα του ΑΠΘ.

Ζήτησε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ να μην αποτελέσει παράρτημα του κόμματος «ούτε και εσείς να είστε φωτοτυπία των μεγαλύτερων στελεχών» και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Η παράταξη μόνο με τη δροσιά της νέας γενιάς ανανεώνεται. Έχετε διπλή αποστολή να μεταφέρετε σε κάθε νέο πολίτη την πολιτική μας και να την εμπλουτίζετε με τα μηνύματα, που εσείς παίρνετε από την κοινωνία».

Εκρηκτική άνοδος στην e-ταυτοπροσωπία

Εντυπωσιακό άλμα κατά 142% σημείωσε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η αυθεντικοποίηση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2022 οι πολίτες αυθεντικοποιήθηκαν σε πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet 154.315.749 φορές, έναντι 63.617.253 αυθεντικοποιήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο του 2021.

Η αύξηση αυτή βασίζεται στη διαρκή διεύρυνση των φορέων του Δημοσίου που αυθεντικοποιούν τους πολίτες μέσω του Taxisnet. Ειδικότερα, ήδη κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2022, 82 πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου απέκτησαν τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους κωδικούς Taxisnet. Με τον τρόπο αυτό, ο συνολικός αριθμός των φορέων (Υπουργεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κοκ) που παρέχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet ανέρχεται πλέον σε 276.

Ο πληθωρισμός και το lifestyle των Γερμανών

Το ότι ο πληθωρισμός είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος για κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις είναι δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι ότι οι αυξήσεις επηρεάζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Για τους Γερμανούς ωστόσο, φαίνεται ότι είναι κάτι ακόμα παραπάνω, καθώς αλλάζει το lifestyle τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τον τρόπο ζωής τους καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται από το ένα ρεκόρ στο άλλο.

Περίπου το 47% δήλωσε ότι περικόπτει «έντονα« ή «πολύ έντονα» τις δαπάνες. Σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, αυτό το μερίδιο αυξάνεται σε περισσότερο από τα τρία τέταρτα.

Ο πληθωρισμός στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης έφτασε στο 8,7% τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν με το υψηλότερο ποσοστό του τελευταίου χρόνου.

Ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεαστεί ο τρόπος ζωής των Γερμανών, είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές βλέπουν τον περιορισμό του πληθωρισμού ως πιο επείγον καθήκον από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας. Μόνο η σύγκρουση στην Ουκρανία θεωρείται μεγαλύτερη πρόκληση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories