Η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, μέτρα μείωσης των εκπομπών CO2 και η απονομή του Βραβείου Κοινού LUX στο επίκεντρο τη συνόδου ολομέλειας στις 6-9 Ιουνίου.

Πράσινη μετάβαση

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο υιοθετεί τις θέσεις του για οκτώ προτάσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την προστασία θέσεων εργασίας και πολιτών.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων “Fit for 55” με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Συμπεριλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τη θέσπιση μιας νέας εισφοράς άνθρακα στις εισαγωγές, πρότυπα εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά, νέους στόχους για τον τομέα της δασοκομίας και της χρήσης γης, αλλαγές στους εθνικούς στόχους μείωσης εκπομπών και τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα βοηθήσει τα άτομα που πλήττονται από την φτώχεια στους τομείς της ενέργειας και την κινητικότητας.

Ουκρανία

Την Τετάρτη πρωί, οι ευρωβουλευτές αξιολογούν τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ής-31ης Μαΐου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν επί μιας έκτης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Αργότερα το ίδιο πρωί, ο πρόεδρος της του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ρουσλάν Στεφαντσούκ απευθύνει ομιλία στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Την Τρίτη το απόγευμα, οι ευρωβουλευτές θέτουν ερωτήματα στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία σε τρίτες χώρες.

Βραβείο Κοινού LUX

Η νικήτρια ταινία του Βραβείου Κοινού LUX πρόκειται να ανακοινωθεί σε ειδική τελετή την Τετάρτη. Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το 2022 είναι οι εξής: “Flee” του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν, “Μεγάλη Απόδραση” του Σεμπάστιαν Μάιζε και “Quo Vadis, Aida?” της Τζασμίλα Ζμπάνιτς.

Το βραβείο στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο επιλέγοντας παραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τον διάλογο σχετικά με τις αξίες μας.

Μέλλον της Ευρώπης: προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την Πέμπτη μια πρώτη σειρά συγκεκριμένων αλλαγών στα θεμελιώδη κείμενα της ΕΕ, ανταποκρινόμενοι στις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Στις προτάσεις των πολιτών συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της ανάγκης επίτευξης ομοφωνίας στις ψηφοφορίες του Συμβουλίου στους περισσότερους τομείς, αλλά και η επέκταση των εξουσιών της ΕΕ στον τομέα της υγείας και της ενέργειας.

Ομιλία του Ιρλανδού πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν το μέλλον και τις προοπτικές της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν.

Αυτή θα είναι η τρίτη σε μια σειρά συζητήσεων σχετικά με το όραμα των Ευρωπαίων ηγετών για την ΕΕ: οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη υποδεχτεί την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Άλλα θέματα στην ατζέντα της ολομέλειας

  • Ανησυχίες για το “πράσινο φως” της Επιτροπής για 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία
  • Διεθνείς δημόσιες συμβάσεις: προς τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των επιχειρήσεων της ΕΕ
  • Το δικαίωμα πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου
  • Ενίσχυση της εντολής της Europol
  • Το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ
  • Τελετή για την 60ή επέτειο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ)
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green