Περισσότερα από 120 καταστήματα τραπεζών σε ολόκληρη την επικράτεια, αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διοικήσεων των τραπεζών η Πειραιώς προγραμματίζει το κλείσιμο 52 καταστημάτων. Η Eurobank 25, Εθνική 25 και η Alpha Bank 15 τραπεζικά καταστήματα.

Αντιδράσεις

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των τραπεζών, στην ΟΤΟΕ αλλά και στην ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία με ανακοίνωση αντιδρά στο κλείσιμο καταστημάτων των τραπεζών και μιλάει για «συνεχιζόμενη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των συστημικών Τραπεζών, κυρίως στην περιφέρεια». Γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εργασίας για πολίτες διάφορων περιοχών της χώρας. Η ΓΣΕΕ αναφέρεται στις τέσσερις τράπεζες «που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων», και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη στρατηγική τους «δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων».

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, αφού πάνω από το 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ έχουν καταργηθεί και τα βιβλιάρια καταθέσεων.

Η ψηφιοποίηση αλλάζει όχι μόνο το πλήθος του δικτύου καταστημάτων, αλλά και τη μορφή του. Οι τράπεζες μετατρέπουν τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ νέο ρόλο αποκτούν και οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ο σύνδεσμος του πελάτη με την τράπεζα.

Η Ένωση Τραπεζών

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, το 2010 το δίκτυο των 19 τραπεζών που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, αριθμούσε 4.000 καταστήματα και απασχολούσαν 64.000 εργαζόμενους.

Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000. Να σημειωθεί ότι το 2021 οι τράπεζες έκλεισαν 155 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και για το 2022 προγραμματίζεται το κλείσιμο ακόμη 120 καταστημάτων. Σημειώνεται επίσης ότι το κλείσιμο των καταστημάτων συνοδεύεται με προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις