Αδεια στον Γιωτόπουλο

Μια ιστορία θα σας πώς σήμερα, αποκλειστική και άκρως ενδιαφέρουσα. Τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο τον θυμάστε ή τον ξεχάσατε;

Ο «Λάμπρος» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, ληστείες κλπ.

Γεννημένος το 1944 ο Γιωτόπουλος, είναι πλέον 78 ετών και από το 2002 που συνελήφθη, βρίσκεται σε ένα κελί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Γιωτόπουλος, λοιπόν, δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα άδεια και δεν έχει βγει από τη φυλακή ποτέ. Από εκεί, μάλιστα, ολοκλήρωσε το 2021 και το διδακτορικό του στις επιστήμες των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Ήσυχος, χωρίς να κάνει ποτέ φασαρίες, ασχολήθηκε πολύ με το διάβασμα αλλά και δεν ζήτησε ποτέ άδεια.

Σας αποκαλύπτουμε, λοιπόν, ότι πριν από μερικές ημέρες συζητήθηκε στο αρμόδιο συμβούλιο και δόθηκε το πράσινο φως για χορήγηση άδειας στον «Λάμπρο» ενώ του απονεμήθηκε και… εύφημος μνεία για τα επιτεύγματά του στα γράμματα.

Είπατε τίποτε;

Πρόβλημα με τις επιστρεπτέες

Τελικά κάτι τρέχει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση στην ανάρτηση των ποσών που εισέπραξαν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτών που τελικά θα πρέπει να επιστρέψουν μέσω των εκπτώσεων που έχουν αποφασιστεί. Ενώ αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μας διαβεβαιώνουν ότι θα ανέβουν τα στοιχεία την περασμένη Παρασκευή 10 Ιουνίου έχουμε φθάσει στις 15 Ιουνίου και ακόμη τίποτα. Σε ερώτημα που θέσαμε σήμερα στα ίδια στελέχη για το πότε τελικά θα ανέβουν τα στοιχεία στους προσωπικούς λογαριασμούς taxisnet των φορολογουμένων η απάντηση είναι ότι γίνεται προσπάθεια για το τέλος της εβδομάδας αλλά και πάλι δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που θα αναρτηθούν στο taxisnet αφορούν όχι μόνο αυτά που έλαβαν αρχικά αλλά και εκείνα που αντιστοιχούν στην εφάπαξ πληρωμή ή σε έως 96 δόσεις.

Οι 700.000 δικαιούχοι έχουν εισπράξει συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και τελικά θα κληθούν να επιστρέψουν κάτι λίγο από 3 δισ. ευρώ σε βάθος 8ετίας.

Όσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού.

Η εφάπαξ καταβολή αλλά και η επιλογή των δόσεων αφορά την κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή χωριστά. Κατά συνέπεια αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το συνολικό ποσό που του αναλογεί για ένα συγκεκριμένο κύκλο επιστρεπτέας αλλά δεν μπορεί για κάποιον άλλον μπορεί να επιλέξει για τον μεν πρώτο να πληρώσει εφάπαξ και για το δεύτερο να εξοφλήσει σε δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία της εφάπαξ πληρωμής και της 1ης από τις 96 δόσεις έχει οριστεί η 31η Ιουλίου εκτός και αν τελικά δοθεί και νέα παράταση κάτι που λένε αρμοδίως ότι δεν θα συμβεί.

Ξεπάγωμα τριετιών; Αναμείνατε την πτώση της ανεργίας σε μονοψήφιο νούμερο…

Ψυχρολουσία για χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια μισθών.

Είναι δύσκολο έως αδύνατο να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες του κατώτατου μισθού εντός του 2022.

Η εκτίμηση ανήκει στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σε επίσημη ομιλία του δήλωσε ότι είναι απίθανο να «πέσει» η ανεργία κάτω από το 10%. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη επαναφορά των τριετιών.

Σημειώνεται ότι η ανεργία βρίσκονταν κοντά στο 12,5% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσει κάτω του 10% έως το τέλος του 2022.

Ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τον σχετικό μνημονιακό νόμο (που «πάγωσε» τις τριετίες). Ιδιαίτερα όταν παρέλθει ο Αύγουστος και η οικονομία της χώρας βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Η «καμπάνα» του ΣΕΒ

Ηχηρό ήταν το χθεσινό καμπανάκι (καμπάνα για πολλούς) του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, οποίος προειδοποίησε για νέα μεγάλη κρίση στην οικονομία και παρέπεμψε σε έξι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Με… τακτ, όπως ταιριάζει βεβαίως σε έναν θεσμικό φορέα τόσο υψηλού κύρους, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε όσα λένε πολλοί στην αγορά. Ότι δηλαδή απουσιάζει η τόλμη στις μεταρρυθμίσεις,

Ποιος θα διαφωνήσει μαζί του, όταν λέει ότι οι εργοδοτικές εισφορές είναι ακόμη υψηλές; Ποιος θα πει κάτι διαφορετικό για την ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης, της πολυνομίας που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Θα αντιδράσει κανείς άραγε στο ότι μίλησε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση ή στο πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης;

Είπε βεβαίως και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν αργά βήματα ως προς τον εκσυγχρονισμό τους. Είπε και για τα θετικά, όπως τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης ή στο ότι το brand name της Ελλάδας είναι πλέον πολύ πιο ισχυρό.

Όμως, μένουμε στη δήλωση αυτή που πρέπει να την ακούσουν και στην κυβέρνηση: «Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις».

Μια μεγάλη κίνηση

Αν γίνει αυτή η κίνηση, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, συζήτησε με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Intel, το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγικής της γραμμής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την γραμμή που λειτουργούσε η Intel στη Ρωσία. Οι υποψήφιες χώρες, πάντως, είναι πολλές και το παιχνίδι που παίζεται μεγάλο. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει η Ελλάδα, αλλά… η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Μην ξεχνάμε ότι η Intel είναι γίγαντας στην παραγωγή κάθε είδους ηλεκτρονικού εξαρτήματος που υπάρχουν σε όλες τις συσκευές του κόσμου, ακόμη και ημιαγωγούς, τα chips στα αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Απριλίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση του Πιερρακάκη και με στελέχη της Tesla. Με παρεμφερές αντικείμενο.

Λεφτά για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοϊας

Κάτι φαίνεται να ετοιμάζει για τα οικονομικά του Υπουργείου Ναυτιλίας ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος, όπως πληροφορούμαι, αναγνώρισε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Ναυτιλίας του οποίου προΐσταται ο κ. Πλακιωτάκης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι της ακτοπλοΐας.

Βλέπετε, το σχέδιο να μεταφερθούν οι δαπάνες για τις άγονες γραμμές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είχε θετικά, είχε όμως και αρνητικά καθώς τώρα που λόγω των έκτακτων αναγκών το ΠΔΕ στέρεψε φαίνεται να έμεινε και ο ακτοπλοϊκός κλάδος χωρίς αποζημιώσεις για τις άγονες γραμμές που έχει  ήδη εξυπηρετήσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Τα μηνύματα του ΟΠΕΚ μέσω Αθήνας

Στην Αθήνα βρέθηκε προχθές ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Ο Μοχάμεντ Σανούσι Μπαρκίντο πέρα από τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μίλησε ως προσκεκλημένος στην εκδήλωση εταιρείας που αναπτύσσει FSRU στο Βόλο.

Ο Μπακίντο αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τα όσα έχουν ακολουθήσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι “το μέλλον της παγκοσμιοποίησης τίθεται εν αμφιβόλω” θέτοντας επιπλέον το ερώτημα για το αν “μεταβαίνουμε στην τοπική παραγωγή (σ.σ. πετρελαίου)”.

Περιέγραψε τις επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο από τις κυρώσεις λέγοντας πως “προκαλούν ρήγματα στο διεθνές εμπόριο με κάποιους αναλυτές να παρατηρούν πως το παγκόσμιο εμπόριο έχει κατακερματιστεί σε υπερεθνικά μπλοκ”.

Ο νυν γενικός γραμματέας του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συνέστησε πως “απαιτείται σταθερότητα στην αγορά και συμφωνία των κρατών που συμμετέχουν για συντονισμό στην προσαρμογή της παραγωγής πετρελαίου”.

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών αν και εκτίμησε ότι το 2025 τα ορυκτά καύσιμα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν κυρίαρχα στο ενεργειακό μίγμα με πάνω από 50%.

Τέλος τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων σε αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή μπλε υδρογόνου, λέγοντας πως “συμβάλλουν στην ευημερία”.

Το «αγκάθι» των ενοικίων

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους ενοικιαστές καθότι κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στην αγορά του real-estate γίνεται ολοένα και χειρότερη. Όπως ανέφερε πηγή της στήλης, η οποία γνωρίζει άριστα τον συγκεκριμένο χώρο, αυτήν την περίοδο γίνονται οι ανανεώσει συμβολαίων του 2019 και όπως ανέφερε υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ζητούν «καπέλο» ακόμη και 20%. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφοσιωθεί στο συγκεκριμένο ακανθώδες ζήτημα, καθότι -πέραν όλων των άλλων- θα το βρει μπροστά της και από τα τέλη Αυγούστου που οι φοιτητές θα αναζητήσουν κατοικία ανά την ελληνική επικράτεια και κυρίως σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Άλλωστε, από την ανάλυση των στοιχείων της ΤτΕ κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 9,7% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2021, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2020 ήταν 9,4%, 7,2%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία).

Οργή για τις φυλακές Ασπροπύργου

Χθες η στήλη σας έγραφε για τις… άκλαυτες εξαγγελίες της κυβέρνησης, και αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες φυλακές Ασπροπύργου που θα αντικαθιστούσαν τις φυλακές Κορυδαλλού.

Κάποιοι αποφάσισαν ένα ώριμο έργο, που είχε περάσει και από τη Διϋπουργική Επιτροπή, να το μεταθέσουν για το… 2028 και αν.

Όπως πληροφορηθήκαμε, κάποιοι στην κυβέρνηση έγιναν έξαλλοι με τις πρωτοβουλίες εκείνων που θέλουν να μεταθέσουν το έργο για μετά από 6 χρόνια. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Σταμπουλίδης, ενδιαφέρθηκε για την πορεία του έργου.

Ζητήθηκαν δε και… εξηγήσεις από το νέο Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για τις δηλώσεις του στη Βουλή περί αναβολής του έργου που θα αλλάξει το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας αλλά και που θα απελευθερώσει δεκάδες στρέμματα στον Κορυδαλλό για να γίνει κέντρο αναψυχής και πολιτισμού.

Ορισμένοι στο Μαξίμου δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις αναβολές αυτές και φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να… τραβιούνται αυτιά.

Οσονούπω έρχεται και άλλη αντίδραση, για άλλη φυλακή που ήταν να γίνει αλλά κάποιοι το μπλοκάρουν για ίδια συμφέροντα ή για… ανικανότητα της διοίκησης.

Στα… αζήτητα η γαλακτοβιομηχανία Δελφοί Α.Ε;

Την 1η Ιουλίου 2022 ξανά βγαίνει στο σφυρί η γαλακτοβιομηχανία Δελφοί Α.Ε. με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 2.438.722,40 ευρώ.

Αρχικά η εκποίηση της εταιρείας μέσω πλειστηριασμού είχε οριστεί για τις 26 Μαΐου με τιμή εκκίνησης τα 3,048 εκατ. ευρώ, αλλά δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος, εξ ου και η μείωση στο 80% της αρχικά ορισθείσας τιμής.

Επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas και σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού πρόκειται να εκπλειστηριαστούν το βιομηχανικό κτίριο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων σε αγροτεμάχιο 17,7 στρεμμάτων  στην Τρελαγκάθα Μεσολογγίου, το κτίριο του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και ο κινητός εξοπλισμός της μονάδας. Στην έκθεση εκτίμησης επισημαίνεται ότι υπάρχουν αυθαίρετα τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δελφοί Α.Ε. ήταν μία από τις πρώτες 4 εταιρείες που είχαν δανειοδοτηθεί το 2014 στο ντεμπούτο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο υπενθυμίζεται ότι συμμετείχε η γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW.

Συνδικαλιστικές απρέπειες

Για τη θαρραλέα συγγνώμη του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη, προς τους λογιστές, για μια εντελώς λανθασμένη αναφορά σε αυτούς, γράψαμε χθες στη στήλη.

Σήμερα, όμως, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία εκτός από άσκοπη, είναι και θα λέγαμε ψευτοσυνδικαλιστική.

Βγαίνει δηλαδή από εποχές όπου ο συνδικαλισμός του Θύμιου και του Νίκου (ξέρετε ποιοι) είχαν πέραση στην κοινωνία.

Ενώ δηλαδή ο υφυπουργός έχει ζητήσει συγγνώμη, η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ μας λέει ότι συγκλήθηκε άμεσα, καταδίκασε ομόφωνα τις δηλώσεις Τσακίρη και ζήτησε την ανάκλησή τους και να ζητήσει και δημόσια συγγνώμη.

Κάτι δηλαδή που το είχε ήδη κάνει ο κ. Τσακίρης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου και εξήρε το ρόλο των οικονομολόγων και των λογιστών.

Απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε το ύφος της ανακοίνωσης η οποία αναφέρει: «Αποδέχεται η Κεντρική Διοίκηση την ειλικρινή μεταμέλεια του υφυπουργού για τα λεγόμενά του και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό όλων των οικονομολόγων, προστατεύοντας την τιμή και την υπόληψή τους, σεβόμενη στο έπακρο το λειτούργημα που επιτελούν και δηλώνει ότι δεν θα αφήνει αναπάντητες τέτοιες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται».

Ηρεμα κύριοι. Ένα λεκτικό ατόπημα ήταν, δεν θα υπογράψει και δήλωση μετάνοιας. Είπαμε, συνδικαλισμός, αλλά όχι και με τέτοιο ύφος.

Στην κορυφή το in.gr

Στην κορυφή των ελληνικών ειδησεογραφικών portal κατατάσσεται για το 2022 το in.gr με βάση τους ημερήσιους χρήστες – αναγνώστες. Η έκθεση του Reuters Institute Digital New Report, που μετρά ποιες είναι οι σημαντικότερες ιστοσελίδες για την on line ενημέρωση του κοινού, έδωσε την πρωτιά στο in.gr.

Μάλιστα, το in.gr βρίσκεται και στην πρώτη πεντάδα με τα πιο αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης της χώρας (sites, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.λπ), καθώς το εμπιστεύεται για να ενημερωθεί, το 45% του αναγνωστικού κοινού.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η τρίτη θέση που κατέλαβε το Mega, στη λίστα με τα Μέσα Ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται σε τηλεόραση, ραδιόφωνο ή έντυπο Τύπο. Στην ίδια λίστα, τα «Νέα» και «Το Βήμα» βρίσκονται στην 11η και 12η θέση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories