Υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» πολλαπλών λιμών φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή και κάλεσε τους υπουργούς που συνέρχονται για την επισιτιστική ασφάλεια να λάβουν πρακτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών τροφίμων και τη μείωση της αστάθειας των τιμών των εμπορευμάτων.

Διαβάστε επίσης -Επισιτιστική κρίση: 600 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για την στήριξη κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση πείνας», είπε ο Γκουτέρες στη συνάντηση στο Βερολίνο μέσω βίντεο. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε προβλήματα που δημιουργήθηκαν εδώ και χρόνια: κλιματική διαταραχή, πανδημία COVID-19, βαθιά άνιση ανάκαμψη».

Διαβάστε επίσης – Επισιτιστική κρίση: Άλλοι πεινάνε, άλλοι κερδοσκοπούν

Ακόμα χειρότερο το 2023

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταγραφούν πολλαπλοί λιμοί το 2022. Και το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο», είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας τη μαζική πείνα και την πείνα απαράδεκτα φαινόμενα για το 21ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης – ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους

Πρόσθεσε επίσης ότι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματική λύση στην κρίση, εκτός εάν η Ουκρανία και η Ρωσία, που παράγουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, βρουν έναν τρόπο να ξαναρχίσουν σωστά το εμπόριο.

Οι αποστολές από λιμάνια της Ουκρανίας έχουν σταματήσει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της. Η Μόσχα επιθυμεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων προκειμένου να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Και τη ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία.

Ο Γκουτέρες δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες, λέγοντας ότι «οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επιτυχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα