Έντονη ανομβρία, χρόνια έλλειψη νερού και τώρα αυξημένες τιμές τροφίμων και ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σπρώχνουν οικογένειες που ζουν στην Αφρική στα όρια της επιβίωσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Actionaid.

Το Κέρας της Αφρικής αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, φέρνοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία αντιμέτωπους με σοβαρό λιμό και λειψυδρία. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως είχαν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, των κλιματικών καταστροφών και του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με την Actionaid, η οποία επισκέφθηκε κοινότητες που είχαν πληγεί από την ξηρασία στη Σομαλιλάνδη, μια ημι-αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας, οι άνθρωποι ανέφεραν δραματικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ειδικά για την προμήθεια σιταριού, ηλιελαίου και λιπασμάτων.

Η ξηρασία, η μετατόπιση και ο αυξανόμενος λιμός θέτουν εξάλλου γυναίκες και κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο βίας λόγω του φύλου τους.

Η Χάιμπο ‘Αντεν, εργαζόμενη της Actionaid στη Σομαλιλάνδη για τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική για κάποιες οικογένειες που τα κορίτσια τους εξαναγκάζονται να παντρευτούν με αντάλλαγμα τρόφιμα και νερό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα