Διερωτάται κανείς εάν η Τουρκία πράγματι σκοπεύει να προβεί σε στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο. Το μόνο βέβαιο, στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδος, είναι η ανατίναξη του ΝΑΤΟ και της παγκόσμιας ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η Τουρκία θα έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που έχουν επενδύσει γεωστρατηγικά στην Ελλάδα με τις βάσεις στην Κρήτη, στο Στεφανοβίκι και στην Αλεξανδρούπολη. Μία τουρκική στρατιωτική κίνηση στο Αιγαίο θα δρομολογήσει άμεσα την αποβολή της Τουρκίας από όλους τους υπερεθνικούς θεσμούς και μεσοπρόθεσμα την αποδόμησή της.

Αυτά όλα υποδεικνύει η λογική. Αλλά ποτέ στην παγκόσμια ιστορία ο ορθός λόγος δεν διείπε τις διεθνείς σχέσεις. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι αυτοκτονικές εκστρατείες του Μεγάλου Ναπολέοντος και του Χίτλερ στην αχανή Ρωσία. Ή η επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ. Οποιος παρατηρήσει προσεκτικά τη φυσιογνωμία του μαινομένου καθημερινώς εναντίον της Ελλάδος Ερντογάν, διαπιστώνει εύκολα ότι η σκέψη του έχει εγκαταλείψει τον ορθολογισμό. Επομένως η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Ολοι οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αναλυτές – από τον Θουκυδίδη στον Κλαούζεβιτς και τον Παναγιώτη Κονδύλη – συμφωνούν στο χιλιοειπωμένο και χιλιοεπαληθευμένο δόγμα ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Εννοώντας ότι ο δεχόμενος επίθεση μία μόνον οδό επιτυχίας έχει: την αντιστροφή της αμυντικής αντιμετώπισης του εισβολέα σε καταιγιστική επίθεση εναντίον του. Εάν η Ελλάδα εγκλωβιστεί στο πλαίσιο αναμέτρησης που θα επιχειρήσει να επιβάλει η Τουρκία, θα αναγκαστεί να περιοριστεί στους όρους της και να ακολουθήσει τη λογική της. Που θα είναι ευνοϊκή για την ίδια την Τουρκία, αφού θα την έχει επιλέξει. Εάν αντιθέτως η Ελλάδα σύρει την Τουρκία στο πεδίο αναμέτρησης που είναι ευνοϊκό για την ίδια, θα τη συντρίψει. Αυτό ακριβώς δηλαδή που επέτυχαν οι Ελληνες στον Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα, στα Δερβενάκια και στην Αλβανία.

Σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος αντίδρασης. Εάν δοθεί στον επίδοξο εισβολέα χρόνος ικανός να εκδιπλώσει την επίθεσή του και να επιτύχει συντριπτικά πλήγματα εις βάρος μας, καταστροφή υποδομών, κατάληψη νησιών κ.λπ., τότε η απάντηση θα καταστεί δυσχερέστερη και πιο περίπλοκη. Εάν αντιθέτως η απάντηση είναι ακαριαία και καταιγιστική, σε πεδία διαφορετικά από αυτά στα οποία έχει κινηθεί ο αντίπαλος, αυτός θα αιφνιδιαστεί και η απόπειρα εισβολής θα εξουδετερωθεί εν τη γενέσει της.

Εάν οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που επιχειρήσουν προσβολή της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας η απάντηση θα είναι άμεση, συνολική καταιγιστική, θα το σκεφθούν δύο φορές πριν κινηθούν.

Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το συλλεκτικό τεύχος 47 της επιθεώρησης ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ για την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts