Μία ακόμη πτωτική εβδομάδα ολοκλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνέχισε το αρνητικό του σερί και σήμερα, αδυνατώντας να συντηρήσει μια ανοδική αντίδραση που θα το βγάλει από το κανάλι της διολίσθησης.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% τις 804,04 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες έφτασαν το 3,5%.

Πλέον είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και ενδεχομένως της στήριξης των 790 μονάδων, καθώς οι αγοραστές δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες που μπορεί να τους εκθέσουν στον κίνδυνο, ακόμη και την ώρα που οι αποτιμήσεις των περισσοτέρων εισηγμένων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις δεν αποτιμούν τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία είναι από τις λίγες φέτος που θα αναπτυχθούν σημαντικά.

Επιδείνωση του κλίματος λόγω πληθωρισμού

Βέβαια, το κλίμα σήμερα, και αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο εύθραυστη είναι η ψυχολογία, επιδεινώθηκε όταν έγιναν γνωστά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Και αυτό διότι αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνει πιο επιθετική στη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Αλλαγές στους Βασικούς Κανόνες του Δείκτη ATHEX ESG

Σαφώς, βέβαια, η πορεία της αγοράς είναι συνάρτηση της πορείας των ξένων αγορών, οι οποίες διανύουν την πρώτη bear market τους μετά από πολλά χρόνια, προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις και στις περιφερειακές αγορές. Σύμφωνα με την Trader24, η πολυήμερη ραστώνη που έχει παρατηρηθεί στο ΧΑ ενδέχεται να αφαιρέσει αξία από οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια. Αν συνυπολογίσουμε την αρκετά βαριά συμπεριφορά των λοιπών μεγάλων χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δύσκολα μπορούμε να διαφύγουμε από αυτό το πτωτικό σπιράλ. Επίσης, κρατάμε τις αποτυχημένες ενδοσυνεδριακές προσπάθειες της 21ης, 23ης, 24ης και 27ης Ιουνίου να προσπελαστούν οι 845 μονάδες, καθότι οριοθετείται πλέον το πτωτικό momentum από αυτές, με το σενάριο των 790 να είναι υπαρκτό.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, ο ΟΤΕ, λόγω αποκοπής μερίσματος, έκλεισε με απώλειες 5%, με τις ΔΕΗ, Eurobank, Titan, Λάμδα, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, να ακολουθούν με σημαντική πτώση. Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα. Η Εθνική έκλεισε στο +1,31%, η ΕΛΧΑ στο +1,67%, ενώ το +3,45% της Coca Cola έδωσε ανάσες στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών