Με μικρές μεταβολές έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας τις πρωινές απώλειες παρά τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, εν μέσω αυξήσεων επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με το κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2%, ενώ εκείνος των εταιρειών κοινής ωφελείας κέρδισε 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,01% στις 7.168 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 12.813 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 5.931 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 υποχώρησε 0,6%, ο DAX έχασε 2,3%, όπως και ο CAC 40.

Σε επίπεδο τίτλων, η FDJ σημείωσε απώλειες 4,6% αφού η Citigroup υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της γαλλικής εταιρείας λοταρίας από «αγορά» σε «πώληση». Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB, κέρδισε περισσότερο από 9% μετά τη δημοσίευση κατάστασης ταμειακών ροών του 2021.

Αρνητικό το κλίμα

Πάντως, το κλίμα των αγορών παραμένει αρνητικό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, καθότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ. Ειδικότερα 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα  η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα άνοδος το πληθωρισμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη για πρώτη φορά  από τις αρχές του 2020, οπότε και ξεκίνησαν τα lockdown, λόγω πανδημίας. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P μεταποίησης ευρωζώνης (PMI), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον κλάδο, δείχνει ότι η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές