Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αντιδρώντας μετά από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, καθώς έλαβαν σημαντικές στηρίξεις τόσο από τον κλάδο της τεχνολογίας όσο και από εκείνον των λιανικών πωλήσεων.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,7%, με το κλάδο των λιανεμπόρων και της τεχνολογίας να κλείνει με κέρδη ανώτερα του 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 7.107 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,56% στις 12.594 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,03% στις 5.912 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και προσπάθεια ανοδικής ανατροπής

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Just Eat Takeaway αυξήθηκαν πάνω από 15% αφού η Amazon συμφώνησε να λάβει μερίδιο 2% στη θυγατρική της στις ΗΠΑ, την GrubHub, προκειμένου να δώσει πρόσβαση στα Prime μέλη της. Άνω του 14% ήταν και τα κέρδη της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφελείας EDF, αφού η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εθνικοποιήσει το 100% της εταιρείας.

Οι φόβοι της ύφεσης παραμένουν

Παρά τη σημερινή εικόνα, οι φόβοι της ύφεσης δεν έχουν εκλείψει στις αγορές, καθώς πολλοί πρόδρομοι δείκτες εμφανίζουν σημαντική επιβράδυνση. Και αυτή η επιβράδυνση ήδη συμβαίνει πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει με πιο γοργούς ρυθμούς τη νομισματική της σύσφιξη, η οποία παραδοσιακά επηρεάζει αρνητική την οικονομική δραστηριότητα.Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μία ακόμη κρίση στην κυβέρνησή του, ύστερα από την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών του – του ΥΠΟΙΚ, Ρισί Σουνάκ και του υπουργού Υγείας Σαχίντ Γιαβιντ– και σειράς υφυπουργών και συμβούλων της κυβέρνησης του στον απόηχο του νέου σεξουαλικού σκανδάλου με τον Κρις Πίντσερ, τον αρμόδιο για την κομματική πειθαρχία στους Συντηρητικούς, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από τις καταγγελίες σε βάρος του για θωπείες σε δύο άντρες.

Διαβάστε επίσης: Ασιατικά χρηματιστήρια: Επανήλθαν οι ανησυχίες για την Covid

Στα οικονομικά στοιχεία τώρα, οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία ενισχύθηκαν τον Μάιο, κόντρα στις εκτιμήσεις που ανέφεραν πτώση. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενη μήνα, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%. Σε σύγκριση με το περασμένο έτος, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης 0,2%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις δημοπρασίες το πλήγμα των πωλητών

Μετά από μια συνεδρίαση μετά αρκετές μεταβολές, ειδικά σε επιλεγμένους τίτλους όπως η Πειραιώς, και τις δεικτοβαρείς να δίνουν σημαντικά στηρίγματα, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να κλείσει θετικά, καθώς δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τους πωλητές στις δημοπρασίες.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 779,20 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές