Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε την εξαγορά των ναυπηγείων MV Werften στην πόλη Ρόστοκ, τα οποία είχαν βγει στο σφυρί λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας Genting Hong Kong.

Στόχος του Βερολίνου είναι να μετατρέψει τα ναυπηγεία σε αμιγώς στρατιωτική γιάρδα, σε μια κίνηση που θα δώσει ώθηση στις δυνατότητες του γερμανικού ναυτικού σχετικά με την επισκευή και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Επίσης, πηγές από το Βερολίνο, αναφέρουν πως τμήματα του ναυπηγείου ενδέχεται να μισθωθούν για εμπορικές εργασίες.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι τέλος Ιουλίου η ψήφιση του νόμου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η Γερμανία προσπαθεί να επαναφέρει τον στρατό της σε «φόρμα» μετά από δεκαετίες φθοράς, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες (αρχική επένδυση 100 δισ. ευρώ) για την κάλυψη των κενών σε όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Ιστορική μέρα»

Επιβεβαιώνοντας ότι οι συμβάσεις υπεγράφησαν στις 7 Ιουλίου, η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ τόνισε πως «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την αγορά του ναυπηγείου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισέρχεται σε νέο έδαφος. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που συνεπάγεται αυτό το εγχείρημα. Αλλά βλέπω επίσης μεγάλες δυνατότητες».

Η Λάμπρεχτ τόνισε ότι η προσθήκη της νέας βάσης στο Ρόστοκ θα αντιμετωπίσει την έλλειψη χωρητικότητας και τους μεγάλους χρόνους αδράνειας που επικρατούσαν στο ναυτικό. «Με την εξαγορά, βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Το γερμανικό δίκτυο NDR έθεσε το τίμημα σε περίπου 87 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Η MV Werften, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιανουάριο, απασχολούσε περίπου 2.000 εργαζόμενους.

Όπως τονίζεται, το γερμανικό ναυτικό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ναυπηγείο στο Ρόστοκ – τη μεγαλύτερη πόλη στο βορειοανατολικό γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία όπου βρίσκεται και η ναυτική διοίκηση – ως αιχμή του στόλου της Βόρειας Θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα