«Σύντομα θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μία εβδομάδα αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς έχασε τη στήριξη κορυφαίων υπουργών και βουλευτών του.

«Είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που προσέφερα και σύντομα θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο. Είπε επίσης ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο που θα επικρατήσει στην κούρσα διαδοχής του.

Σοκ από τη δολοφονία Άμπε

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Τζόνσον είπε ότι η δολοφονία του Σίνζο Άμπε ήταν μια σοκαριστική «ενέργεια παράλογης βίας», ενώ υπέβαλε τα συλλυπητήρια του στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δολοφονία του Σίνζο Άμπε ήταν μια σοκαριστική ενέργεια παράλογης βίας. Τόνισε τον ρόλο του Σίνζο Άμπε στη δημιουργία των θεμελίων της εξαιρετικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας και δήλωσε ότι ήταν ένας πραγματικός φίλος για τη Βρετανία», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οκτώ οι υποψήφιοι διάδοχοι

Στο μεταξύ, τον τελικό αριθμό των υποψηφίων για την διεκδίκηση της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες η «Επιτροπή 1922».

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον θα είναι οκτώ.

Πρόκειται για τους: Κέμι Μπέιντενοχ, Σουέλα Μπράβερμαν, Τζέρεμι Χαντ, Πένι Μόρντοντ, Ρίσι Σουνάκ, Τομ Τούγκεντχατ, Λιζ Τρας και Ναντίμ Ζαχάουι.

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ και ο Ρίμαν Τσίστι, οι οποίοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, αποσύρθηκαν τελικά από την κούρσα προτού ανακοινωθεί η τελική λίστα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Η διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι βουλευτές του κόμματος με διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες θα καταλήξουν στους δύο επικρατέστερους. Το στάδιο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε και κλείνει το βρετανικό κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στην δεύτερη φάση, θα κληθούν τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος με επιστολική ψήφο να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου αρχηγού τους, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης