Στην πρόοδο που σημειώνει η απορρόφηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τα οφέλη του συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου, που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως «για το 2022, μέχρι τέλος Ιουνίου οι πληρωμές προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ», έναντι 646 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Επιπρόσθετα, οι πληρωμές το 2021 ανήλθαν σε 306,54 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων του «Ελλάδα 2.0», υπερβαίνει, ήδη, το 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: «Ελλάδα 2.0»: Λογαριασμός στο Twitter για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα από τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 11 δισ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο «Ελλάδα 2.0». Μίλησε γι’ αυτά που, «έτρεξαν» (π.χ. Εξοικονομώ κατ’ οίκον, Ψηφιακή Μέριμνα), γι’ αυτά που άνοιξαν, πρόσφατα, για υποβολή αιτήσεων (π.χ. Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων), αλλά και για μία σειρά από επικείμενες προσκλήσεις (π.χ. προγράμματα μεταποίησης, αγροδιατροφής, τουρισμού, τα νέα βιομηχανικά πάρκα κ.λπ.).

Έμφαση στις ΜμΕ

Ο ίδιος επεσήμανε πως το «Ελλάδα 2.0» δίνει έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υψηλό ποσό από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά, αποκλειστικά, σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνενώσεις, έχουν ως βασική ομάδα στόχευσης τις επιχειρήσεις αυτών των μεγεθών.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο υψηλό ενδιαφέρον που καταγράφεται στο δανειακό πρόγραμμα του «Ελλάδα 2.0», διευκρινίζοντας πως αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ ή μπορούν να το αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια και πως όσοι επενδυτές κινηθούν γρήγορα θα λάβουν δάνειο με ευνοϊκό επιτόκιο, στα επίπεδα του 0,35%.

57 επενδύσεις

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν λάβει προέγκριση από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ευνοϊκούς όρους, καθώς και για όσα έχουν υπογραφεί, ήδη, δανειακές συμβάσεις. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 54 σχέδια και στη δεύτερη 3 σχέδια, αντίστοιχα.

Οι 57 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2,64 δισ. ευρώ, αφορούν σε 30 διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτό το ποσό, 1,23 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (890,33 εκατ. ευρώ αφορούν σε πράσινη μετάβαση, 215,51 εκατ. ευρώ σε ψηφιακό μετασχηματισμό, 41,18 εκατ. ευρώ σε καινοτομία-έρευνα-ανάπτυξη και 87,31 εκατ. ευρώ σε εξωστρέφεια). Επιπρόσθετα, 614,96 εκατ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών, ενώ στα 796,64 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζών.

Παράλληλα, περίπου 700 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ