Τον προγραμματισμό των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη διασφάλιση ουσιαστικής ισότητας ευκαιριών στην εργασία παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία» που διοργανώνει το υπουργείο σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Διαβάστε επίσης -Χατζηδάκης: Σειρά μέτρων για έμπρακτη στήριξη των εργαζόμενων γονέων

«Είναι ανήθικο και βαθιά άδικο κάποιοι συνάνθρωποί μας να υφίστανται διακρίσεις λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ή αυτών που πιστεύουν», τόνισε ο κ.Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την διασφάλιση ισότητας ευκαιριών θα ενταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένες δράσεις.

Οι δράσεις που προωθούνται

1.Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε ΚΔΑΠ.

2.Δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

3.Επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30 με στήριξη του όλου προγράμματος κατά 50% από πόρους του Υπουργείου Εργασίας.

4.Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, σε 32 Δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

5.Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία, μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, τοπικές κοινωνίες που καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα).

6.Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.

7.Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

8. Την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030.

Για τα άτομα με αναπηρία:

9. Την Κάρτα Αναπηρίας που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

10.Τον Προσωπικό Βοηθό, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για 1.000 άτομα με αναπηρία κάνοντας λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητά τους.

11.Την υποστηριζόμενη απασχόληση.

Πλήρης νομική ισότητα

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα εντάχθηκε στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: οι γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τετραήμερης εργασίας, η δυνατότητα των εργαζόμενων με αναπηρία και άλλες χρόνιες παθήσεις να εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η θέσπιση υποχρεωτικού ποσοστού παρουσίας 25% γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιριών. Επίσης, τα Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της ΔΥΠΑ μέσω των οποίων υλοποιούνται προγράμματα με αυξημένη κρατική επιδότηση και λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η επιδότηση στέγης και εργασίας για ευάλωτους και άστεγους, η πρόσληψη στο Δημόσιο 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, η ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) στα οποία απέκτησαν πρόσβαση επιπλέον 30.000 οικογένειες σε σχέση με το 2018-2019.

«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε ήδη πετύχει. Και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερο ζήλο. Με την συνεργασία και την δέσμευση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών θα χτίσουμε μια σύγχρονη Ελλάδα χωρίς αποκλεισμούς. Η διασφάλιση ουσιαστικής ισότητας ευκαιριών δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής τάξης, αλλά αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Μια κοινωνία η οποία ανέχεται συστηματικές διακρίσεις σε βάρος ενός τμήματός της είναι καταδικασμένη να χάσει τη συνοχή της και να αντιμετωπίσει πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων. Αντίστροφα μια κοινωνία που αναγνωρίζει, σέβεται και προάγει τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου και καταφέρνει να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα ταλέντα και δεξιότητες όλων των μελών της, καθίσταται πιο πλούσια τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax