Ξεκαθάρισε το τοπίο ανάμεσα στους τελικούς διεκδικητές της αρχηγίας των Τόρις, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο πέμπτος γύρος της ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών των Τόρις ανέδειξε την τελική δυάδα που θα διεκδικήσει τα σκήπτρα του κυβερνώντος κόμματος και ουσιαστικά την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, η Πένι Μόρντοντ τέθηκε εκτός της κούρσας, κάτι που σημαίνει πως στην τελική ευθεία θα βρεθούν ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Διαβάστε επίσης: Μπόρις Τζόνσον: «Hasta la vista, baby!»

Ο Ινδικής καταγωγής υπουργός ήρθε και σε αυτό τον γύρο πρώτος, με 137 ψήφους, επιβεβαιώνοντας το προβάδισμα που είχε εξαρχής. Η Τρας ήταν αρκετά πίσω με 113 ψήφους, ενώ οριακά με 105 ψήφους έχασε το πολύτιμο δεύτερο εισιτήριο η Μόρντοντ.

Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο γυναικών για τη δεύτερη θέση φαίνεται πως κρίθηκε μετά την επιτυχία της Τρας να διασφαλίσει την υποστήριξη της Κέμι Μπάντενοχ, η οποία είχε τεθεί εκτός διεκδίκησης κατά τον χθεσινό τέταρτο γύρο.

Στα χέρια των μελών η τελική απόφαση 

Σούνακ και Τρας θα διασταυρώσουν πλέον τα ξίφη τους με στόχο να πείσουν τα ίδια τα μέλη των Τόρις να τους υποστηρίξουν, δεδομένου πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον κόσμο και πιο συγκεκριμένα από πάνω από 150.000 εγγεγραμμένα μέλη του συντηρητικού κόμματος.

Στις αρχές Αυγούστου, θα αρχίσει η ψηφοφορία των μελών μέσω επιστολικής ψήφου. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών είχε σαφές προβάδισμα στην μέχρι τώρα διαδικασία, η επικράτηση του δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη δεδομένου πως η απήχηση του είναι χαμηλή στον απλό κόσμο, λόγω των πολιτικών που είχε εφαρμόσει στο μέτωπο της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Πραγματικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Λιζ Τραζ να συγκεντρώνει καλύτερα ποσοστά από τον αντίπαλο της, μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων. Μάλιστα, ο Σουνάκ έχανε στις δημοσκοπήσεις έναντι όλων των υποψηφίων για το πόστο, μια ψαλίδα που θα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, να καλύψει τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα